Condoleezza Rice verslaat Tiger Woods

Zelfs Tiger Woods is geen lid van de exclusieve golfclub. Voor het eerst zijn twee vrouwen toegelaten, onder wie 'Condi' Rice.

PETER DE WAARD

Op hole 17 van de Augusta National Golf Course bevindt zich 210 yards (192 meter) van de tee een grote naaldboom. President Dwight D. Eisenhower raakte de boom bij zijn afslag zo vaak dat hij een enorme hekel kreeg aan dit obstakel dat elke keer zijn score ruïneerde. Op de ledenvergadering in 1956 stelde Eisenhower dan ook voor de boom te kappen. Voorzitter Clifford Roberts zei dat het voorstel 'buiten de orde' was en schorste de vergadering.

Zelfs de president van de VS heeft op de beroemdste en exclusiefste golfbaan ter wereld niets te vertellen. De boom staat er nog altijd, net als het vakantiehuis waarin Eisenhower in zijn jaren als president verbleef en dat hij ook speciaal liet beveiligen.

Vanaf nu mogen ook vrouwen mogen proberen deze boom te omzeilen. Deze week werd bekend dat de Augusta National Golf Club voor het eerst twee vrouwen als lid zal toelaten - de bekende politica en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza (Condi) Rice (57), en de machtige zakenvrouw en financier Dora Moore (58).

Beide vrouwen staan in het golf hun mannetje, hoewel ze niet tot de top behoren. Rice, die pas zeven jaar geleden met golf begon, heeft een handicap van 16,4. Dat betekent dat ze de 18 holes op de baan van Augusta in minder dan 100 slagen moet kunnen voltooien. Van Moore is geen handicap bekend.

Dat twee vrouwen lid zijn geworden is de tweede doorbraak bij deze eliteclub. In de tijd van Eisenhower konden hier nog alleen blanke mannen spelen. Ze werden verplicht vergezeld door zwarte caddies die hun tassen met clubs droegen. Cliff Roberts wilde dat ook zo houden. Nadat hij in 1976 als voorzitter aftrad, duurde het nog zes jaar voordat het spelers werd toegestaan ook hun eigen blanke caddie mee te nemen.

In 1990 werden voor het eerst zwarte leden toegelaten. Zeven jaar later won Tiger Woods met grote overmacht juist hier zijn eerste major. Maar de seksediscriminatie bleef. En ook Woods wilde geen lans breken voor vrouwelijke leden.

Het leidde in 2002 tot een eerste grote rel toen de voorzitter Martha Burke van de National Council of Women Organisations in een open brief aan voorzitter Hootie Johnson haar ongenoegen hierover uitte. Johnson verdedigde zich met de opmerking dat Augusta National 'voor één sekse was, net als veel andere clubs in de VS zoals de jongens- en meisjesclubs op de universiteiten of de padvinderij voor jongens en meisjes'.

Augusta National dankt zijn roem vooral aan het feit dat het de enige baan is waar elk jaar een major - een van de vier toernooien in de grand slam van het golf - plaatsheeft. Dit toernooi, de zogenoemde Masters, wordt altijd in het voorjaar gehouden, tussen bloeiende rododendrons en azalea's.

De caddies dragen bij die gelegenheid smetteloos witte overalls die in de voorjaarszon schitterend moeten contrasteren tegen het groene, perfect gemaaide gras en de bunkers met wit zand moeten camoufleren. Naast de negentig beste golfers ter wereld mogen alle oud-winnaars meedoen. De hoofdprijs is geen beker, maar een groen jasje dat elke grote golfer één keer in zijn leven wil winnen. Tiger Woods heeft er vier.

In tegenstelling tot de andere wereldberoemde baan, de Old Course in het Schotse St. Andrews waar al in de 15de eeuw golf werd gespeeld, is de baan van Augusta nog heel jong. De golfclub in de staat Georgia werd in het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw opgericht door de legendarische golfspelers Bobby Jones en Cliff Roberts. Laatstgenoemde zou tot 1976 voorzitter blijven.

Het ontwerp, op een stuk grond dat tot een kindertehuis behoorde, was van de naar de VS geëmigreerde Brit Alister Mackenzie, die ook twee andere beroemde golfbanen heeft aangelegd: Cypress Point in Californië en Royal Melbourne in Australië. De vele naaldbomen, die rond de holes werden geplant, vormden de belangrijkste obstakels voor de spelers.

In 1933 werd de baan geopend en een jaar later werd hier voor het eerst de Masters gehouden. Al gauw kregen niet alleen alle holes hun eigen bijnamen maar ook de hutten, vijvers en zelfs de bomen. De beruchte naaldboom heet nu dus ook de Eisenhower Tree. Het bekendste punt is 'Amen Corner', waar over drie holes kan worden uitgekeken.

Meteen vanaf het begin werd slechts een zeer beperkt en zeer exclusief gezelschap tot de baan toegelaten. Augusta National was een privéclub die maximaal 300 leden toeliet. Niemand kon zich voor het lidmaatschap aanmelden. Nieuwe leden werden slechts geaccepteerd als zij door oude leden werden gevraagd. Daarbij moesten ze eenmalig 30 duizend dollar betalen plus een jaarlijkse contributie van 10 duizend dollar, zodat alleen zeer welgestelden zich het lidmaatschap zouden kunnen permitteren.

Tot op de dag van vandaag heeft de golfclub aan deze strikte ballotage vastgehouden. Zelfs Tiger Woods is geen lid. Alleen Jack Nicklaus en Arnold Palmer - twee golfers die het groene jasje vele malen wonnen - zijn, naast presidenten en ceo's, uitgenodigd lid te worden. Tot de leden horen de op één en twee na rijkste mannen ter wereld: belegger Warren Buffett en Microsoft-oprichter Bill Gates.

Zelfs bij het mooiste golfweer komt het voor dat leden moederziel alleen rondlopen en genoodzaakt zijn een speciale gast te bellen en te vragen of die met hen wil spelen. Er wordt niet over gedacht het ledenbestand uit te breiden. Pas als een van de leden overlijdt - of het lidmaatschap opzegt, hetgeen vrijwel nooit gebeurt - komt er een plek vrij. Dat die twee plekken nu door vrouwen worden ingevuld heeft veel te maken met druk van het IOC. In 2016 zal golf een olympische sport worden en daar past geen seksediscriminatie bij.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden