Condit helpt VS nieuwsarme zomer door

Sinds de Amerikanen handenwrijvend voor de televisie gingen zitten om het eerste interview met Monica Lewinsky te bekijken, is er niet zoveel te doen geweest om een tv-gesprek: het Congreslid Gary Condit doet een boekje open over zijn relatie met een verdwenen stagiaire....

Een paar maanden geleden kende vrijwel niemand in Amerika dit Congreslid, althans buiten zijn kiesdistrict. Maar sinds bleek dat Condit een relatie had met de stagiaire Chandra Levy, die begin mei in Washington verdween, is hij de favoriete schurk van de Amerikanen geworden.

Om van die reputatie af te komen, besloot het Democratische Congreslid zijn zwijgen te verbreken in een interview met ABC-televisie, dat vannacht zou worden uitgezonden. Opiniepeilers voorspelden dat het Condit-interview mogelijk nog meer kijkers zou trekken dan het geruchtmakende vraaggesprek met Bill Clinton in 1992. Daarin ontkende de Democratische presidentskandidaat dat hij een relatie had gehad met Gennifer Flowers. (Clinton gaf later toe dat het toch waar was.)

Jaloers op de coup van ABC-presentatrice Connie Chung - alle televisiemaatschappijen hoopten al maanden op Het Interview - vulden de andere televisiestations de tijd met het interviewen van gewone burgers. 'Wat zou ú Condit vragen?', was de meest brandende vraag.

Hoewel de politie Condit niet als verdachte zegt te beschouwen, is het voor de meeste Amerikanen een uitgemaakte zaak dat het Congreslid iets met haar verdwijning te doen heeft. Uiteindelijk bracht Levy de nacht voor haar verdwijning door in zijn appartement. Bovendien: waarom hield Condit zijn relatie met haar twee maanden geheim?

Het belaagde Congreslid lanceerde gisteren een tegenoffensief om te proberen zijn naam te zuiveren en zijn politieke toekomst te redden. In een brief aan 200 duizend kiezers in zijn kiesdistrict in Californie gaf Condit toe dat hij niet 'perfect' was, en dat hij fouten heeft gemaakt. Maar hij ontkende dat hij ook maar iets te doen had met de verdwijning van Levy.

Hij rechtvaardigde zijn zwijgen met het argument dat de pers hem al bijvoorbaat had veroordeeld. 'Toen de schandaalbladen een spektakel maakten van de tragedie van Chandra's verdwijning en geruchten als feiten werden gebracht, besloot ik dat ik mijn privé-leven niet in het openbaar zou bespreken.'

Voor de media is de zaak een uitstekend verhaal geweest om de nieuwsarme zomer door te komen: bijna 70 procent van de Amerikanen zegt de ontwikkelingen in de Condit-Levy-zaak op de voet te volgen. Conservatieve Republikeinen hebben ook hun best gedaan de zaak in het nieuws te houden. Voor hen is het een mooie gelegenheid de misstappen van ex-president Clinton nog eens van stal te halen en het mislukte impeachment-proces nog eens dunnetjes over te doen.

'Dit is een heel droevig gevoel van déjà vu', merkte de conservatieve commentator Barbara Olson op over de overeenkomsten tussen het Lewinsky-schandaal en de zaak-Levy. Het verschil is natuurlijk dat Lewinsky nooit is verdwenen, maar zelfs dat is voor de conservatieven geen argument. Wat zou er van Lewinsky zijn geworden, als Linda Tripp niet de jurk met de beruchte vlekken had bewaard?, suggereerde de conservatieve New York Post.

De Democraten zitten uiteraard in hun maag met hun belaagde collega. Opvallend is dat vrijwel niemand het voor hem durft op te nemen. Sommigen nemen voorzichtig afstand van hem door te zeggen dat hij nauwelijks een Democraat kon worden genoemd, gezien zijn stemgedrag. Condit stemt vaak met de Republikeinen mee en berijdt conservatieve stokpaardjes. Zo wil hij dat de Tien Geboden in alle klaslokalen komen te hangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden