Nieuwsarbeidsmarkt

Concurrentiewaakhond: zzp’ers mogen collectieve afspraken maken over minimumtarieven

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) mogen onder bepaalde omstandigheden prijsafspraken maken. Dit staat in een voorstel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de toezichthouder op de mededingingswet. De ACM wil het voor zzp’ers mogelijk maken een hoger minimumtarief te verdienen.

Het logo van Autoriteit Consument & Markt.  Beeld null
Het logo van Autoriteit Consument & Markt.

Daarmee loopt de concurrentiewaakhond vooruit op de kabinetsplannen om bestaanszekerheid voor zelfstandigen te garanderen. De mededingingswet is voor veel zzp’ers een doorn in het oog. Als ondernemers mogen zij van de wet niet gezamenlijk tarieven voor hun werk vaststellen omdat dit concurrentievervalsing zou zijn, met hogere prijzen voor consumenten tot gevolg. De ACM wil voortaan onder voorwaarden een oogje toeknijpen om zelfstandigen een steviger positie te geven tegenover opdrachtgevers.

De concurrentiewaakhond sluit met de dinsdag gepresenteerde ‘leidraad’ aan bij voorstellen van minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken. Vanaf 2021 wil hij een minimum uurtarief van 16 euro voor zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt waarborgen in de wet. 

De ACM wil de tienduizenden zzp’ers die geen bestaanszekerheid hebben de mogelijkheid geven met prijsafspraken nu al aan dit minimumtarief te komen. ‘Markten werken niet goed als zzp’ers door lage uurtarieven onder het bestaansminimum komen’, schrijft de ACM.

Uitzonderingen

De uitzondering gaat gelden voor zzp’ers die ‘zij-aan-zij’ werken met collega’s in vaste dienst en op de werkvloer niet te onderscheiden zijn van de werknemers van het bedrijf. Deze zzp’ers mogen zich voortaan organiseren om gezamenlijk prijsafspraken te kunnen maken met de opdrachtgever. De ACM staat ook toe dat zelfstandigen samenwerken om de door het kabinet voorgestelde 16 euro alvast te ‘waarborgen’.

Het aantal zzp’ers is de afgelopen decennia in rap tempo gestegen. Inmiddels telt Nederland naar schatting zo’n anderhalf miljoen zelfstandigen. Een groot aantal weet een goed inkomen te verdienen, maar circa 100 duizend mensen kunnen zichzelf en hun gezin amper onderhouden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) leeft bijna 9 procent van de zzp’ers onder het bestaansminimum. Bovendien zijn de meeste zzp’ers niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en sparen zij vaak niet voor hun pensioen. 

Lees verder

Waarom zzp’ers terug moeten naar een ‘uurtje factuurtje’. Per 2021 gaat een zzp’er minimaal 16 euro per uur verdienen. Minister Koolmees van Sociale Zaken stuurde maandag zijn plannen voor nieuwe zzp-regelgeving naar de Tweede Kamer. Wat is het probleem met de zelfstandigen en wat gaat er veranderen? Zes vragen.

‘We hebben altijd ons hoofd boven water kunnen houden’ Wij redden ons prima zelf en hebben geen verplichte verzekering nodig, zeggen deze zzp’ers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden