Nieuws

Concurrentie voor Arib neemt toe: naast Bosma wil nu ook Vera Bergkamp voorzitter Tweede Kamer worden

Khadija Arib krijgt er een geduchte concurrent bij in de strijd om het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Behalve PVV-Kamerlid Martin Bosma stelt ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp zich kandidaat. Zij bindt de strijd aan met de belofte dat ze gaat zorgen voor ‘een betere informatiepositie van de Kamer’, voor 'het professionaliseren van de organisatie’ en voor meer ‘structuur en voorspelbaarheid’ in de Kameragenda.

Raoul du Pre en Gijs Herderscheê
Vera Bergkamp (D66) in de Tweede Kamer.  Beeld ANP - Remco de Waal
Vera Bergkamp (D66) in de Tweede Kamer.Beeld ANP - Remco de Waal

Hoewel Bergkamp het er niet bij schrijft in haar sollicitatiebrief, zijn dat punten waarop Arib geen onomstreden reputatie heeft opgebouwd. De Kamervoorzitter wordt door de meeste Kamerleden gewaardeerd voor de ontspannen manier waarop zij de Kamerdebatten leidt, en voor hoe zij de Kamer naar buiten toe vertegenwoordigt. Maar binnenskamers klinkt ook al jaren gemopper dat de ambtelijke organisatie beter kan. De soap rond de aanstaande renovatie en tijdelijke verhuizing wordt deels geweten aan Aribs gebrek aan regie. Met name bij de coalitiefracties wordt ook geklaagd dat Arib in debatten te veel ruimte zou geven aan de vele kleine oppositiepartijen.

Nu ook Bergkamp zich heeft gemeld, wacht de Kamer woensdag een serieuze verkiezing. Ook PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft zich opnieuw gekandideerd. Maar hoewel hij door vriend en vijand wordt gezien als de beste technische voorzitter van debatten, zal hij opnieuw kansloos zijn: te veel Kamerleden willen geen PVV’er als uithangbord voor de volksvertegenwoordiging.

De kandidaten solliciteren woensdag in een Kamerdebat. Daarna wordt er hoofdelijk en per brief gestemd. De stemming is daardoor geheim. Dat maakt de uitslag onvoorspelbaar, omdat de fractiediscipline niet geldt. Kamerleden hoeven niet eens op hun eigen fractiegenoten te stemmen. Outsiders als Frans Weisglas (VVD, 2002) en Gerdi Verbeet (PvdA, 2006) wisten de strijd zo verrassend te winnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden