Concurrentie vermoeide Trump ruikt bloed

Juist een vrouw heeft seksist en presidentskandidaat Donald Trump voor het eerst tijdens de verkiezingscampagne op de knieën gekregen. Carly Fiorina, voormalig baas van technologiegigant Hewlett-Packard, reageerde tijdens het tweede Republikeinse debat woensdagavond scherp als een stilettohak op Trumps eerdere opmerkingen over haar uiterlijk.

Presidentskandidaat Donald Trump.Beeld anp

'Kijk naar dat gezicht! Zou je daarop stemmen?', had Trump in een eerder interview gezegd. Later legde hij uit dat hij daarmee haar karakter had bedoeld. Nu, gevraagd om een reactie, zei Fiorina: 'Ik denk dat vrouwen in het hele land duidelijk hebben gehoord wat meneer Trump heeft gezegd.'

Het leverde haar een lang applaus op en een rood aangelopen Trump. 'Ik vind dat ze een prachtig gezicht heeft en een prachtige vrouw is', kon hij alleen nog uitbrengen.

Ziedaar: Trump, de man die zo populair is omdat hij zijn woorden nooit lijkt terug te nemen, nam zijn woorden terug.

Carly Fiorina.Beeld anp

Het was de opmaat tot een glansrijk optreden van Fiorina, die donderdag vrij unaniem tot winnaar van het debat werd uitgeroepen (dat ze daarbij aan felle feitenvrije anti-abortusstemmingmakerij deed, droeg daar alleen maar aan bij). 'Fiorina heeft laten zien dat ze Trump kan verwonden, en haar woordenwisseling met hem zou wel eens een kantelpunt kunnen worden', schrijft The Washington Post. 'Daar waren anderen nog niet in geslaagd.'

Na Fiorina durfden ook de andere kandidaten in de aanval te gaan. Ze pakten Trump op zijn gebrekkige kennis van buitenlandse politiek, op zijn discutabele zakelijke successen, op zijn puberale of hoogstens studentikoze gedrag. Trump leek slecht voorbereid en slecht op zijn gemak. Alleen bij zijn harde immigratiestandpunt voelde hij zich thuis.

Zelfs Jeb Bush werd tijdens de marathonsessie van drie uur steeds zelfverzekerder en gevatter. Hij wist de link met zijn broer George W., tot nu toe een zwakke plek in zijn campagne, juist als houvast te gebruiken. Toen Trump hem daarop aanviel ('Jouw broer heeft tot Barack Obama geleid'), zei Jeb: 'Over mijn broer weet ik één ding zeker: hij heeft ons veiligheid gebracht.'

(Tekst gaat verder onder foto).

Jeb Bush.Beeld anp
Van links naar rechts: Rand Paul, Mike Huckabee, Marco Rubio, Ted Cruz, Ben Carson, Donald Trump, Jeb Bush en Scott Walker tijdens het debat.Beeld anp

Dat leidde tot lang applaus op de tribune, en bijval van de andere kandidaten. Dat George W. Bush met zijn aanval op Irak heeft bijgedragen aan de huidige instabiliteit in het Midden- Oosten, gaat er bij de meeste Republikeinen niet in. Trump stond ineens helemaal alleen op het volle podium.

Jeb Bush wist Trump nog een keer af te troeven. Wat voor codenaam (te gebruiken door de geheime dienst) zou je als president voor jezelf verzinnen, was de vraag. Eveready, zei Bush, een batterijenmerk. 'Is dat genoeg energie voor jou, Donald?' Veel gelach. Trump, die Bush op zijn 'lage energieniveau' had aangevallen, stak een hand uit, waarop Bush triomfantelijk de zijne liet neerklappen.

Deze avond was het Trump die uitgeput leek.

Voorlopig lijkt het hem nog niet te deren. In internetpeilingen na het debat kwam hij gewoon als winnaar bovendrijven (bij Time met 60 procent van de stemmen, bij Drudge Report 54 procent, bij Slate 45 procent). De fans van Trump, die de wereld graag in winnaars en verliezers opdelen, zien kennelijk in alles een overwinning.

Bovendien: zijn tegenstrevers hebben nog een lange weg te gaan. Bush en Fiorina stonden in de officiële peilingen voor het debat op slechts 6 en 4 procent, en ook Marco Rubio, de jonge senator uit Florida die het goed deed, bungelt daar ergens. Maar het feit dat Trump lang niet alle klappen kon opvangen, veel van zijn eigen woorden in het gezicht terugkreeg en inhoudelijk geen vuist kon maken zal de concurrentie moed hebben gegeven: zij ruiken bloed. De aanvaller Trump blijkt slecht in verdedigen.

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant terug over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden