Concurrentie maakt mobiel bellen normaal

Mobiel bellen of gebeld worden is tegenwoordig al bijna normaal. Van een speeltje voor snobs is de draagbare telefoon een gewoon gebruiksvoorwerp geworden, ook gezien de steeds lagere prijs....

Want GSM, in 1982 begonnen als een studiegroep van Europese telecomconcerns, timmert pas drie jaar aan de weg en heeft in die korte tijd al 10 procent van de 50 miljoen mobiele bellers in de wereld aan zich weten te binden. De GSM-aanbieders zitten niet alleen in Europa, maar ook in Afrika, Azië en, zij het onder een iets andere noemer, ook in de VS. Grootste GSM-markt is Duitsland, met twee miljoen abonnees, gevolgd door Engeland, Zweden en Frankrijk. In sommige landen, zoals Hongkong, gaat de groei zo snel dat GSM tegen capaciteitsproblemen aanloopt.

Het succes van GSM is mede te danken aan het verlangen van regeringen om meer concurrentie op de telecom-markt te krijgen. Het mobiel bellen bleek daartoe een geschikt middel. Het toelaten van meer aanbieders bleek, bijna volgens de tekstboekjes, vaak ook te leiden tot lagere prijzen, betere service en een gevarieerder aanbod.

De snelle groei is ook te danken aan het wijdvertakte internationale GSM-netwerk, in tegenstelling tot de concurrerende Amerikaanse en Japanse systemen. Bovendien schijnen de telefonades via GSM minder last te hebben van storingen dan langs andere kanalen.

Wat de service betreft zit er nog meer aan te komen. Kan met GSM nu alleen nog maar een eenvoudig telefoontje worden gepleegd, binnenkort moet ook mobiel telefonisch vergaderen mogelijk worden of kan de identiteit van de beller worden achterhaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden