Conclusies onderzoek

De belangrijkste bevindingen van de commissie-Van den Haak, die de beveiliging van Pim Fortuyn onderzocht, zijn:

  • Fortuyn is vóór de aanslag op 6 mei 2002, 25 keer daadwerkelijk of mogelijk aangetast in zijn fysieke veiligheid. De overheid wist van 14 gevallen of had daarvan moeten weten. De incidenten waren niet zo ernstig, maar voldoende reden om de lijsttrekker van passende beveiliging te voorzien.
  • Fortuyn kreeg geen beveiliging vanwege zijn weinig coöperatieve instelling en door de gebrekkige organisatie van de overheid inzake persoonsbeveiliging.
  • Leefbaar Nederland ontwikkelde een professioneel beveiligingsplan, dat stopte na de breuk met Fortuyn. Bij de daarna opgerichte LPF is zo'n plan niet opgesteld.
  • De politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond, Gooi en Vechtstreek, Haaglanden en IJsselland zijn tekortgeschoten in hun plicht om incidenten rond Fortuyn door te geven aan de BVD (thans Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst).
  • De BVD kreeg op 20 maart en 22 april 2002 de opdracht van de toenmalige minister De Vries van Binnenlandse Zaken om een dreigingsanalyse over de LPF-leider te maken. Beide keren liet de BVD binnen 24 uur weten dat er van een concrete dreiging geen sprake was. De commissie-Van den Haak stelt vast dat er geen echte dreigingsanalyses zijn gemaakt.
  • De BVD heeft Fortuyn niet afgeluisterd.
  • Minister De Vries van Binnenlandse Zaken vroeg twee keer om een dreigingsanalyse en entameerde daarnaast een gesprek tussen Fortuyn en de politie in diens woonplaats Rotterdam. De bewindsman was echter te afwachtend als het gaat om het resultaat van zijn interventies en had zelf contact met Fortuyn kunnen zoeken.
  • De toenmalige minister van Justitie, Korthals, speelde een te passieve rol. Premier Kok bemoeide zich niet met de kwestie rond Fortuyn.
  • Het Nederlands stelsel van persoonsbeveiliging is niet gericht op het voorkomen van een moord op een lijsttrekker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden