NieuwsConcertgebouworkest

Concertgebouworkest stuurt chef-dirigent weg na beschuldigingen van seksueel wangedrag

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft de samenwerking met chef-dirigent Daniele Gatti met onmiddellijke ingang beëindigd. Diverse vrouwelijke musici hebben Gatti beschuldigd van seksueel wangedrag.

Redactie
Daniele Gatti Beeld ANP
Daniele GattiBeeld ANP

In The Washington Post vertelden vrouwen die met hem hebben samengewerkt onlangs dat hij hen in het verleden ongevraagd had gezoend en betast. Daar is nu bijgekomen dat ook vrouwelijke medewerkers van het Concertgebouworkest ‘ervaringen met Gatti hebben gemeld die ongepast zijn gezien zijn positie als chef-dirigent’.

Dit heeft gezorgd voor ‘een onherstelbare beschadiging van het vertrouwen tussen het orkest en de chef-dirigent’, aldus het Concertgebouworkest in een verklaring. Alle concerten gaan de komende tijd wel gewoon door, maar met andere dirigenten.

Gatti, geboren als enig kind van een eenvoudig gezin uit Milaan, was pas de zevende chef-dirigent in de lange historie van het Concertgebouworkest. Onder anderen Willem Mengelberg, Bernard Haitink en Mariss Jansons gingen de 56-jarige Italiaan voor. Zijn eerste persoonlijke kennismaking met het Concertgebouworkest was in 1991 tijdens een fietsvakantie met een vriend in Nederland. Gatti kocht kaartjes voor een concert en hoorde het Concertgebouworkest voor de eerste keer live spelen.

Dertien jaar later maakte Gatti zijn debuut op de bok in het Amsterdamse Concertgebouw om er na een aantal succesvolle optredens in de loop der jaren uiteindelijk in het najaar van 2016 chef-dirigent te worden. Het orkest was gecharmeerd van Gatti’s 'uitgesproken eigen visie op het bekende orkestrepertoire en een open houding ten opzichte van minder gangbare werken’.

Vorige week beschuldigden twee zangeressen Gatti van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In een lang artikel in The Washington Post over seksueel wangedrag in de klassieke muziekwereld vertelden zij over incidenten die zich voordeden in 1996 en in 2000.

De sopraan Alicia Berneche (destijds 24) zei dat de tien jaar oudere Gatti haar in 1996 uitnodigde voor een coachingssessie. Maar toen ze zich bij hem in de kleedkamer vervoegde om een afspraak te maken, pakte hij haar bij haar billen en probeerde haar te zoenen.

Een andere sopraan, Jeanne-Michèle Charbonnet, schetste een soortgelijk voorval, vier jaar later in Bologna, waar zij een rol had in de opera De Vliegende Hollander van Richard Wagner. ‘Ik duwde hem van mij af en rende de kamer uit’, zei ze.

Twee jaar slechts was Daniele Gatti chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarmee breekt het orkest ongewild met een traditie van lange ‘chefschappen’: sinds de oprichting in 1888 waren er maar acht chefs. Alleen Eugen Jochum, die de baan tussen 1961 en 1963 deelde met Bernard Haitink, bleef ook zo kort. Lees hier het profiel dat wij over Gatti schreven.

Geen van beiden ondernam stappen tegen Gatti. De Italiaan heeft de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag ontkend. ‘Als ik iemand benaderde, heb ik dat altijd gedaan in de volledige overtuiging dat de interesse wederzijds was. De genoemde feiten hebben lang geleden plaatsgevonden, maar als ik iemand heb beledigd, bied ik mijn oprechte excuses aan.’

Ook daarna heeft Gatti geprobeerd zijn reputatie nog te herstellen via een bericht van een Amerikaans pr-bureau met de naam Reputation Doctor. ‘Vanaf dit moment zal ik me meer bewust zijn van mijn gedrag en interacties met alle vrouwen, jong en oud, om me ervan te vergewissen dat geen enkele vrouw zich ooit meer ongemakkelijk voelt, met name de vrouwen met wie ik beroepshalve binnen de klassieke muziek te maken heb , stelde Gatti onder meer in bericht van het pr-bureau.

Ook andere dirigenten overschreden grens
James Levine, de wereldberoemde dirigent van het orkest van de Metropolitan Opera in New York, werd in maart ontslagen wegens jarenlang grensoverschrijdend gedrag. Charles Dutoit nam ontslag als dirigent van het Royal Philharmonic Orchestra in Londen, nadat hij door zes vrouwen was beschuldigd. Daarnaast werd Richard Buckley ontslagen bij de Austin Opera en Daniel Lipton vertrok bij de Opera van Tampa na beschuldigingen van onder meer verkrachting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden