Conceptakkoord klimaattop onder vuur van milieugroepen

Voorzitter Laurent Fabius van de VN-klimaattop in Parijs heeft donderdagavond een nieuw concept-klimaatakkoord gepresenteerd. De tekst is volgens insiders meer opgeschoond dan verwacht, van 29 naar 27 pagina's, en van 341 passages met strijdpunten naar 48.

Voorzitter COP21 Laurent Fabius Beeld ap

Zo stelt de tekst dat wordt gestreefd naar een maximale opwarming van minder dan 2 en mogelijk 1,5 graden Celsius. Ook staat er dat de uitstoot van broeikasgassen 'zo snel mogelijk' moet pieken, zonder te specificeren wanneer. Over de financiering van klimaatsteun en de vraag hoe klimaat-plannen van landen kunnen worden getoetst en aangescherpt liggen alle opties nog open.

Diverse belangengroepen lieten zich donderdagavond meteen kritisch uit over de tekst. Zo noemde Greenpeace de tekst niet goed genoeg, omdat niet duidelijk gekozen wordt voor 1,5 graad en omdat het doel om de CO2-uitstoot sterker terug te dringen wordt uitgesteld.

De onderhandelaars kregen donderdagavond twee uur leestijd. Daarna gingen ze in een 'indaba', een traditioneel Zuid-Afrikaans consultatieproces dat beoogt de besluitvorming te stroomlijnen. Als partijen het oneens zijn over een kwestie moeten ze in een time-out tot een compromis is bereikt. Fabius kondigde aan vrijdag met een eindvoorstel te komen voor het definitieve akkoord.

Klimaatblog

Lees hier hoe dag 10 van de klimaattop verliep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden