Conceptakkoord klimaat laat grote kwesties open

Het conceptakkoord dat de onderhandelaars op de klimaattop in Parijs aan het eind van de eerste week hebben opgesteld laat veel meer belangrijke kwesties open dan gehoopt. Dat betekent veel werk aan de winkel voor de ministers die vanaf maandag de knopen moeten gaan doorhakken.

Ben van Raaij
Tijdens de klimaattop is in Parijs een installatie te zien van de kunstenaar Olafur Eliasson, gemaakt van de Groenlandse ijskap. Beeld AFP
Tijdens de klimaattop is in Parijs een installatie te zien van de kunstenaar Olafur Eliasson, gemaakt van de Groenlandse ijskap.Beeld AFP

Dat hebben onderhandelaars en delegatieleden in Parijs vrijdagavond gezegd. Vandaag is er een cruciale deadline, als de ambtenaren halverwege de top moeten gaan plaatsmaken voor de politici. Vanmiddag moet er een werkdocument liggen voor een klimaatakkoord dat de opwarming van de aarde echt aanpakt en de wereld de weg kan wijzen naar een duurzame toekomst, zonder fossiele brandstoffen.

Veel kwesties zijn nog niet opgelost. Wat kunnen we zeggen, zei de voorzitter van COP21, de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius vrijdag. 'We zijn er nog lang niet.' Volgens VN-klimaatchef Christiana Figueres (UNFCCC) is nog geen politiek twistpunt uit de weg geruimd. Niettemin liggen de onderhandelingen op koers. 'We zijn waar we dachten te zullen zijn.'

Doe-het-zelf

In de klimaatspecial onderzoekt de Volkskrant de dilemma's achter het klimaatdebat. Wat doet u voor het klimaat? Lees het hier.

Problemen

Fabius en Figueres lieten zich niet uit over waar de problemen liggen, maar volgens insiders gaat het vooral om vragen als hoeveel (meer) geld de rijke landen vanaf 2020 via het VN-klimaatfonds aan de arme landen moeten geven, hoe ambitieus een klimaatakkoord moet zijn, in hoeverre ontwikkelingslanden ook aan CO2-reductie moeten doen en hoe vervolgafspraken zo kunnen worden aangescherpt dat de kritische grens van 2 graden Celsius opwarming kan worden gehaald.

De onderhandelaars zijn afgelopen dagen in elf deelgroepen en honderden informele beraadjes bezig geweest met het conceptakkoord. Dat heeft twee teksten opgeleverd: een nieuwe versie van het oorspronkelijke concept van 46 pagina's en een afgeslankte versie van 38 pagina's, waarin uitonderhandelde compromissen zijn opgenomen, 'bridging options' in het jargon.

Cruciale zaken als CO2-reductie en financiën zitten daar niet bij, vermoedelijk omdat landen hun kruit droog willen houden tot volgende week.

(Tekst gaat verder onder foto)

Een tocht door de gletsjers

Groepjes vrijwilligers trekken elk jaar de Alpen in om de gletsjers op te meten. Lees hier de special over het smeltende ijs in het gebied.

Franse minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van COP21, Laurent Fabius. Beeld anp
Franse minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van COP21, Laurent Fabius.Beeld anp

Veel ngo's lieten zich in de loop van de week somber uit over de voortgang. 'De tekst is nog grotendeels onveranderd van wat er lag toen we begonnen, zei Tasneem Essop van WWF. 'We zijn op dit moment vooral bezig de dekstoelen op het schip te verplaatsen om beter zicht te hebben op de ijsberg.'

Marita Hutjes, namens Oxfam Novib lid van de Nederlandse delegatie: 'De wereldleiders hebben begin deze week veel mooie woorden gesproken, maar die leken daarna ver weg. Landen zijn vooral bezig geweest hun posities neer te zetten. Op geen enkel belangrijk dossier lijkt een compromis in zicht.'

De concepttekst van de slotverklaring moet vandaag aan het eind van de middag zijn afgerond. Daarna is het aan het Franse voorzitterschap om te beslissen of het ontwerp goed genoeg is om maandag aan de ministers voor te leggen. Zo niet, dan moet Laurent Fabius met spoed een list verzinnen.

Waar blijft de regen?

Lees hier een special over de droogte in Ethiopië. Kleine boeren en veehouders proberen zich aan te passen aan de extreme weersomstandigheden. Zij hopen op regen, maar die laat op zich wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden