NieuwsRookvrij

Conceptakkoord gaat het rokers nog moeilijker maken

Met een pakket aan verregaande maatregelen stevent Nederland af op een volledig rookvrije generatie. De prijs van sigaretten gaat omhoog, het aantal rookvrije ruimtes wordt fors uitgebreid en er komen steeds minder rookhokken.

Redactie
Rookruimte Beeld Marcel van den Bergh
RookruimteBeeld Marcel van den Bergh

De plannen staan in een conceptakkoord dat staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis met antirookclubs en gezondheidsorganisaties heeft afgesproken, meldt De Telegraaf.

Een pakje sigaretten zal over een paar jaar minimaal tien euro kosten. Al vanaf volgend jaar worden de accijnzen substantieel verhoogd. In de zorg, bij de overheid en de horeca mag binnen een paar jaar helemaal niet meer worden gerookt. Ook niet in rookruimtes of in rookhokken op het eigen terrein. Hetzelfde geldt voor schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen.

Alle tabaksproducten

Op den duur moeten alle bedrijven volledig rookvrij worden. Zowel rookruimtes als buiten roken worden daarbij verboden. Het rookverbod zal gelden voor alle tabaksproducten, de e-sigaret, de shishapen, de waterpijp, kruidenmengsels en aanverwante producten.

Bij de gesprekken over het akkoord werd de tabaksindustrie geweerd. Die branche spreekt desgevraagd van een ‘dictaat’ en van ‘vergaande inmenging in het privéleven van volwassen rokers’.

Clean Air

De afgelopen jaren werd al stapsgewijs toegewerkt naar een rookvrije generatie. Sinds 2004 heeft iedereen recht op een rookvrije werkplek, in 2008 kwam er een rookverbod voor horeca en in 2014 raakten ook kleine kroegen hun uitzonderingspositie kwijt.

Antirookorganisatie Clean Air Nederland spande in 2017 een rechtszaak aan om rookruimten te verbieden, maar verloor. In hoger beroep kreeg de belangorganisatie alsnog gelijk, waardoor het kabinet per 2020 ook rookruimten gaat sluiten.

Verdwijnt de sigaret uit het Nederlandse straatbeeld?

Als eerste stad in Nederland krijgt Rotterdam mogelijk drie geheel rookvrije straten. Het Erasmus MC, het Erasmiaans Gymnasium en de Hogeschool Rotterdam zijn daarover in gesprek met de gemeente.

Legt het OM de bal in de strijd tegen het roken terug bij de overheid?

Het OM besloot in februari niet over te gaan tot vervolging van de tabaksindustrie. Kan de overheid passief blijven? En kan de afwijzing van het OM worden gezien als een oproep aan de overheid om juist de huidige wet- en regelgeving te wijzigen?

Hoe laat je rokers stoppen?

Glimmende en kleurige sigarettenverpakkingen zijn voortaan verboden. Het is de zoveelste aanval op de tabak, maar het aantal rokers blijft de laatste jaren stabiel. Wat draagt de wetenschap aan om het roken echt te laten stoppen?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden