NieuwsConcentratie broeikasgas

Concentratie broeikasgas blijft toenemen, ondanks ‘Parijs’

In Parijs spraken 195 landen in 2015 af dat ze de uitstoot van broeikasgassen zouden gaan terugdringen, maar in plaats van minder, is er meer CO2-uitstoot dan ooit tevoren. De opwarming van de aarde gaat daarmee ijverig door. 

Koeien staan op een veld terwijl het vuur van de Kincade branden nadert. In de buurt van Geyserville, California.Beeld AFP

De concentraties CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer hebben vorig jaar een recordhoogte bereikt. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) berekend. De VN-organisatie ziet geen vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, ondanks de afspraken die in Parijs zijn gemaakt om opwarming van de aarde tegen te gaan.

De CO2-concentratie nam in 2018 toe tot 407,8 ppm (deeltjes per miljoen). In 2017 was er ook al een record: 405,5 ppm. De huidige concentratie ligt 47 procent hoger dan het pre-industriële niveau in 1750. In 2015 werd de symbolische grens van 400 deeltjes per miljoen gepasseerd. CO2 is het belangrijkste broeikasgas. Het houdt warmte vast, waardoor de temperatuur op aarde stijgt als de CO2-concentratie in de atmosfeer toeneemt. CO2 blijft eeuwen in de atmosfeer en in de oceanen.

‘Er zijn geen aanwijzingen dat de concentraties broeikasgassen in de atmosfeer minder snel toenemen, laat staan afnemen’, stelt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. ‘Dit ondanks alle verplichtingen op grond van het akkoord van Parijs voor klimaatverandering.’ In Parijs beloofden 195 landen om hun best te doen de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk te verminderen om de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden te laten stijgen ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Taalas: ‘Het is zinnig om eraan te herinneren dat de aarde 3 tot 5 miljoen jaar geleden een vergelijkbare CO2-concentratie kende. Toen lag de temperatuur 2 tot 3 graden hoger en was de zeespiegel 10 tot 20 meter hoger dan nu.’

Methaan

CO2 is niet het enige gas waarvan de concentratie stijgt door menselijk handelen. De hoeveelheid methaan is nog veel harder gestegen. In 2018 was de concentratie ruim 2,5 keer zo hoog als voor de industriële revolutie, blijkt uit metingen van stations in het Noordpoolgebied, bergstreken en tropische eilanden. Methaan komt onder meer vrij bij veeteelt, rijstbouw, verbranden van biomassa en uit natuurlijke bronnen als moerassen. De concentratie methaan bereikte in 2018 het record van 1869 deeltjes per miljard. Het is een veel krachtiger broeikasgas dan CO2, maar blijft veel korter in de atmosfeer.

Ook lachgas (N2O) is een broeikasgas waarvan de concentratie is toegenomen. Het speelt ook een voorname rol in de afbraak van de ozonlaag, die de mens beschermt tegen de ultraviolette straling van de zon. In 2018 was de concentratie lachgas opgelopen tot 331,1 deeltjes per miljard. Dat komt neer op 128 procent ten opzichte van het niveau in de 18e eeuw. Lachgas is afkomstig uit natuurlijke bronnen en komt onder meer vrij bij industriële processen, gebruik van kunstmest en verbranden van biomassa.

‘Deze trend betekent dat toekomstige generaties zullen worden geconfronteerd met steeds ernstiger gevolgen van klimaatverandering, waaronder stijgende temperaturen, meer extreem weer, stijging van de zeespiegel en verstoring van ecosystemen op land en in zee’, aldus de WMO.

Aanvullingen en verbeteringen:

In een eerdere versie van dit stond dat de CO2-concentratie 147 procent boven het pre-Industriële niveau lag. Dat moet zijn: 47 procent. Bij de concentraties methaan en lachgas worden ingedrukt in deeltjes per miljard, en niet per miljoen, zoals eerder in dit artikel stond.

Lees hier meer over broeikasgassen: 

IPCC: Opwarming oceanen zal rampzalig zijn.

Wat heeft Nederland bereikt in terugdringen broeikasgassen? 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden