Computervirus stuit steeds vaker op waakzame provider

Steeds meer internetproviders in Nederland scannen de e-mails van klanten op computervirussen. De providers zeggen dat de omstandigheden hen nopen tot het filteren van de elektronische berichten....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Deze week sloot Q4matics in Tilburg zich aan bij het groeiende legertje van providers dat het e-mailverkeer op virussen nakijkt. 'We zien de laatste tijd een explosieve toename van het aantal virussen op onze mail-servers', zegt P. Horton. Volgens hem bevat een op de honderd berichten een virus. Q4matics verzorgt het e-mailverkeer van zeventig bedrijven, vooral in Brabant en Limburg.

'Het wordt anders een zootje', verdedigt R. Arts van Netland het scannen van de e-mail van zijn 4500 zakelijke klanten. De Amsterdamse provider heeft sinds een jaar virusfilters in gebruik. Op de website is te zien hoe effectief deze poortwachters werken. Er werden de afgelopen maand 295 duizend e-mails gecontroleerd. In bijna 1800 werd een virus aangetroffen en vernietigd.

I-XS in Geldermalsen haalt al drie jaar de digitale post door een zeef. Het bedrijf was daarmee naar eigen zeggen de eerste in Nederland. Directeur R. Rensel van I-XS noemt filteren absoluut noodzakelijk. 'Ook veel zakelijke gebruikers zijn zich nog steeds niet bewust van de gevaren.'

Providers die zich vooral op consumenten richten, zijn verdeeld over de vraag of ze het e-mailverkeer moeten gaan kuisen. 'Je kunt namelijk geen honderd procent bescherming garanderen', meent P. Bloemen, security officer bij Planet Internet in Amersfoort. 'Zelfs als er varianten van bekende virussen opduiken, duurt het altijd enkele uren voordat virusjagers hun software vernieuwen.'

Toch heeft ook Planet plannen om de virussen aan te pakken, vóór de eindgebruiker ze ophaalt. 'Maar dat doen we pas als we die service gebruikers individueel kunnen aanbieden', zegt Bloemen, die spreekt van een kostbare operatie. Of en wat zijn 550 duizend klanten gaan betalen, is nog onderwerp van discussie.

Bij Compuserve is de knoop al doorgehakt. De pan-Europese provider vist al langer virussen uit de post van zijn 150 duizend abonnees in Nederland en België. 'Mensen die virussen of ongewenste bulk-reclame versturen, krijgen een waarschuwing en verliezen bij herhaling hun account', zegt woordvoerster G. Klützow.

Het filteren van e-mail levert ook privacy-problemen op. Hoewel de blokkade van besmette berichten door computers wordt gedaan, wijzigt de provider in principe de inhoud van een elektronische brief: de originele tekst maakt plaats voor de mededeling dat een besmet mailtje is onderschept. Compuserve erkent dat de privacy in de knel komt als e-mail wordt gewist. Klützow: 'We gaan er echter van uit dat niemand op die post zit te wachten.'

Volgens de richtlijnen van branchevereniging NLIP moeten providers van de inhoud van e-mail afblijven. 'Anders raak je in de knoei met het briefgeheim', zegt directeur H. Leemans van NLIP. Providers mogen alleen berichten tegenhouden als hun gebruikers toestemming hebben gegeven.

De NLIP meent dat bescherming tegen virussen in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de gebruikers is. De vereniging vindt de Consumentenbond aan haar zijde. 'Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Je mag verwachten dat de consument een virusscanner installeert en geen vreemde bijvoegsels opent', zegt woordvoerder E. van Kouwen.

Providers kunnen wel de beschermingsmiddelen beschikbaar stellen, zoals Tiscali en Freeler doen. 'Onze anti-virus-software is jaar 200 duizend keer gedownload', meldt R. Schepers van Freeler. Het bedrijf biedt 400 duizend mensen gratis toegang tot internet. Juist deze week is een nieuw contract besproken met de leverancier van de software.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden