Computervirus kost bedrijven 2,9 miljard

Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen hebben het afgelopen half jaar 1,8 miljard gulden schade geleden door computervirussen - programma's die zijn bedoeld om pc's opzettelijk te ontwrichten....

De cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek dat Intomart heeft gehouden onder 685 IT-functionarissen. Eén op de acht is de afgelopen zes maanden geconfronteerd met de gevolgen van een computervirus. Die variëren van vreemde meldingen op een pc tot vermiste en beschadigde bestanden.

Hoewel vrijwel alle bedrijven last hebben van virussen, lijdt slechts een kwart directe financiële schade. Dat uit zich in de kosten voor het oplappen van pc's, personeel dat niet kan werken en gemiste inkomsten.

Het gemiddelde schadebedrag bedroeg het afgelopen halfjaar ruim 14 duizend gulden. Bij ondernemers in de zakelijke dienstverlening liepen de kosten hoger op: gemiddeld 44 duizend per geval. Gerekend naar alle bedrijven en overheidsinstellingen in Nederland komt Intomart tot een verlies van 1,8 miljard gulden.

'Het is een schatting', erkent onderzoeker F. Willemsen van het Hilversumse bureau. 'We gaan uit van cijfers die de ondervraagden verstrekken.' Branche-organisatie ICT-Nederland zegt geen cijfers bij te houden over de gevolgen van computervirussen.

De installatie van virusbestrijders en firewalls op pc's en netwerken kostte gemiddeld 3350 gulden. Negen op de tien bedrijven hebben virusscanners geinstalleerd. Ruim 30 procent vernieuwt regelmatig de software voor e-mail en websurfen om het virusgevaar het hoofd te bieden.

Sinds donderdag plaagt een nieuw virus, Gokar, computerbeheerders wereldwijd. Net als zijn recente voorgangers Goner en BadTrans verspreidt Gokar zich vooral via e-mail. Het virus richt geen schade aan, maar vertraagt wel netwerken omdat Gokar probeert zoveel mogelijk pc-bezitters via e-mail te besmetten.

Het meest destructieve virus tot nu toe is Love Bug geweest. Dat ontregelde vorig jaar 4,5 miljoen computers en kostte naar schatting 21 miljard gulden. Het Goner-virus dat vorige week opdook richtte voor 12,3 miljoen gulden schade aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden