Computersysteem maakt P & O'er soms gillend gek

Gemak dient de mens en daarvoor is de computer uitgevonden. Tot zover de theorie...

Want onder de vele gebruikers die gillend gek worden van computers die vastlopen, onduidelijke procedures doorlopen en bestanden kwijt maken, horen ook de medewerkers van de afdelingen personeelzaken in het land.

PW, vakblad voor personeelsmanagement, tekent de ellende onder P & O'ers op die ze ondervinden bij personeelsinformatiesystemen (ofwel PI-systemen).

De 'output blijft achter bij de verwachtingen', formuleert een gebruiker eufemistisch. Na een jaar tobben en modderen is hij teleurgesteld en moedeloos. Data zijn onbruikbaar, brieven rollen niet uit de printer, rapporten zijn onleesbaar en een aantal medewerkers houdt voor alle zekerheid een schaduwboekhouding bij. 'Het systeem heeft tonnen gekost, maar het heeft nog steeds niet tot een werkbare situatie geleid.' Inmiddels is het projectteam grotendeels afgebouwd, 'zodat we met vragen nergens terecht kunnen'.

Leveranciers vinden dat P & O'ers te weinig doen om het systeem onder de knie te krijgen. Een ander probleem is dat informatie in systemen slecht te beheersen is. 'Het systeem levert in feite weinig meer dan grote papierstapels. Aan de hand van de data kan een P & O'er nauwelijks sturen en managers ook nauwelijks voorzien van zinnige informatie', zegt creatief directeur Dymphie Verleun van Westhaven P & O-software.

Het probleem is dat de meeste softwarepakketten zich vooral richten op financiën en logistiek. 'Daardoor worden mensen door het systeem gezien als middelen', aldus Verleun in PW.

'Het bevalt en het bevalt niet', zegt senior recruiter Anton Gathier van Ernst & Young Consultancy. Het basispakket van leverancier Peoplesoft werkt, behalve het onderdeel werving en selectie. Niet de schuld van Peoplesoft, maar van Ernst & Young dat eerst het basissysteem op gang wilde hebben en daarna pas geld en aandacht wilde steken in werving en selectie. 'We komen achteraan de prioriteitenlijst. Dat is niet leuk', vindt hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden