Computermaker Tulip start fabrieken in Azië

Computerfabrikant Tulip uit Den Bosch gaat fabrieken en assemblagelijnen starten in India en China. Vanaf begin volgend jaar wil Tulip al computers assembleren in Azië....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens Tulip is het assembleren en produceren van pc's in Zuidoost-Azië een noodzaak om te kunnen blijven concurreren op de snel groeiende markt in de landen van die regio. Nu worden de apparaten in Europa in elkaar gezet en per schip vervoerd, wat lang duurt. Onderdelen als geheugenchips en processoren zijn dermate prijsgevoelig dat de kostprijs van de pc's bij aankomst vaak al niet meer concurrerend is.

Door deze onderdelen per vliegtuig naar Azië te vervoeren en ze daar te monteren kan dit probleem worden ondervangen. In verband met importregels in China is het echter nog voordeliger om het volledige apparaat in dat land te produceren.

In totaal zouden er vanaf 1997 in India 60 duizend en in China 75 duizend Tulip-computers van de band moeten rollen. De verkoop in India en China is voor dit jaar op 20 duizend pc's begroot. Tulip verzekerde gisteren dat de uitbreiding van de activiteiten in Azië niet ten koste zal gaan van de werkgelegenheid in Europa. Daar verwacht het Bossche bedrijf dit jaar 300 duizend machines te produceren.

In maart van dit jaar opende Tulip in Hongkong een verkoopkantoor. Het bedrijf had hiervoor een lening van 20 miljoen gulden gekregen van het Industriefonds van Economische Zaken. Het fonds kreeg hiervoor 80 procent van de aandelen van de vennootschap Tulip Far East. De produktie- en assemblage-activiteiten in Azië worden echter volledig uit eigen middelen gefinancierd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden