Computergestuurd nattevingerwerk

REINOUT AN DER HEIJDEN

Ik wilde twee cadeaubonnen van €25 bij mijn slijter inwisselen, maar die zegt dat ze verlopen zijn. Mag dat?

Nee, dat gaat niet zomaar. Er bestaan regels voor tegoedbonnen, waar iedereen zich aan moet houden. Een bon is een betaalmiddel en daarmee wettelijk beschermd. Wie een cadeaubon uitgeeft, mag als voorwaarde stellen dat die na aanschaf een jaar geldig is (korter mag niet). Dat moet op de bon vermeld staan. Een bon waar een uitgiftedatum op staat, is wettelijk vijf jaar lang geldig. Bonnen zonder vervaldatum zijn volgens de wet onbeperkt geldig. Ook als de slijter zijn winkel heeft overgenomen van een ander, is het redelijk dat hij de bonnen van de vorige eigenaar inwisselt.

OOK EEN VRAAG? GELDVRAAG@VOLKSKRANT.NL

Rond carnaval ploft ieder jaar een brief van de gemeente op de mat met een nieuwe waardebepaling van je eigen woning, in ambtenarentaal de WOZ-beschikking. De gemeente maakt zich hiermee niet populair. Zeker niet bij een stijging dit jaar van het belastingtarief voor huiseigenaren.

Het woord 'beschikking' klinkt al niet vriendelijk. Het lijkt of er een vonnis is geveld door een rechtbank. In werkelijkheid is een WOZ-beschikking gebaseerd op computergestuurd nattevingerwerk. Het is een modelmatige berekening. Er is geen gemeenteambtenaar die alle straten afstruint.

Je kunt dus prima bezwaar maken. Circa 50 procent van de bezwaren wordt gehonoreerd. Ervan uitgaande dat niet iedereen zijn zondagmiddag wil besteden aan een bezwaarschrift zonder te weten wat het oplevert, hierbij een indicatie. Iedere €10.000 die je van de prijs af weet te halen, levert een voordeel van circa €40 op. Daarbij zijn de lokale lasten en de hypotheekrenteaftrek (via het eigenwoningforfait) meegenomen.

De eerste stap is bij de gemeente het taxatierapport opvragen waarin de woningen staan die gebruikt zijn als referentie. Dat kan vaak via de pc door in te loggen met je DigiD.

Kijk waarin je eigen huis zich negatief onderscheidt: slecht onderhoud, overlast of aanpassingen in het bestemmingsplan. Een huis aan een drukke straat is al gauw 10 procent minder waard dan een rustig gelegen woning. De vergelijking met een pas gerenoveerde woning is evenmin eerlijk. Let ook op het aantal vierkante meters. Wie een monument bewoont, kan duur onderhoud opvoeren. Die kosten hebben een negatief effect op de verkoopwaarde.

De ervaring leert dat de gemeente soms vreemde referentiewoningen uitkiest. Via het Kadaster (www.vindjeeigenhuis.nl of 0900-2020201) zijn voorbeelden te vinden, tegen betaling. Let wel: de WOZ-beschikking taxeert de waarde op 1 januari 2011.

Je hebt zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Er zijn ook bureautjes zoals Wozspecialisten en Previcus die gratis hulp bieden en zich laten betalen door de gemeente. Gemeenten krijgen de rekening voor hun inhaligheid: onderste uit de kan, deksel op de neus.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden