Computer voert natuurlijk telefoongesprek en Android houdt schermtijd bij: Google gaat los op kunstmatige intelligentie

Van een virtuele assistent die zelfstandig een telefoongesprek voert en een afspraak bij de kapper kan maken tot Gmail dat zelf mailtjes componeert en Google Photo dat zwart-witfoto’s kan inkleuren: kunstmatige intelligentie is de wonderolie die dit alles mogelijk maakt. Google zet er alles voor opzij.

Laurens Verhagen
Google-CEO Sundar Pichai tijdens zijn keynote.  Beeld Getty Images
Google-CEO Sundar Pichai tijdens zijn keynote.Beeld Getty Images

In zijn openingstoespraak op Googles grote jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie I/O liet topman Sundar Pichai er geen misverstand over bestaan: kunstmatige intelligentie verovert de wereld. Niet voor niets investeert Google, net als rivalen als Microsoft en Facebook, zwaar in AI (kunstmatige intelligentie). Pichai ontkwam er niet aan om kort aan te stippen dat het publiek zich ook zorgen maakt over de nadelen (denk aan banenverlies of een te grote afhankelijkheid) en vertelde dan ook dat zijn bedrijf een ‘diep gevoel van verantwoordelijkheid’ voelt om alles goed te doen. Om aan te tonen dat het menens is, heeft Google zijn onderzoeksafdeling Google Research zelfs omgedoopt tot Google AI.

Uiteindelijk is de Googleconferentie vooral één grote loftrompet op alle voordelen van AI in de praktijk. De beste manier om het publiek te overtuigen is om zoveel mogelijk concrete voorbeelden te laten zien, zo lijkt Google te hebben gedacht. En die voorbeelden zijn er volop.

1. Robotassistent voert zelf telefoongesprekken

Nu nog hebben we het gelijk door als we een telefonisch gesprek voeren met een computer, maar als het aan Google ligt, is dat snel voorbij. Google Duplex moet ervoor zorgen dat iedereen een natuurlijk gesprek kan voeren met computers. Om dit aan te tonen, heeft Google een – inderdaad – zeer natuurlijk gesprek vrijgegeven waarbij de computer een afspraak met een kapper maakt. In het gesprekje van bijna een minuut brengt de virtuele assistent het dialoogje tot een goed eind, inclusief natuurlijk klinkende aarzelingen. In een andere demo belt Duplex een restaurant. De technologie zal vanaf deze zomer worden getest en daarna ongetwijfeld zijn weg vinden in Google Assistant.

2. Gmail helpt bij opstellen mail

Al eerder maakte Google zijn maildienst geschikt voor zogenoemde ‘smart replies’, de volgende stap is ‘slim componeren’. In de nieuwe versie van Gmail komt deze mogelijkheid, waarbij het programma dankzij AI voorspelt welke volgende woorden logisch zijn. Door simpelweg op de tab-toets te drukken, worden die woorden weergegeven. Niet alleen gemakkelijk, denkt Google, het voorkomt ook grammaticale fouten. Vooralsnog is deze functie echter alleen in het Engels beschikbaar.

3. Google Photo kleurt zwart-wit in

AI zit nu al volop in Google Photo, bijvoorbeeld voor het automatisch herkennen van voorwerpen op foto’s. Google voert de komende tijd meer verbeteringen door in het gratis fotoprogramma, onder meer door kiekjes automatisch te laten roteren als dat nodig is. Ook onderbelichte foto’s krijgen een speciale behandeling. Spectaculairder is de aangekondigde mogelijkheid om zwart-wit-kiekjes in te kleuren, als de eigenaar dat wil.

Google kleurt zwart-witkiekjes in Beeld Google
Google kleurt zwart-witkiekjes inBeeld Google

4. Te lang op mobieltje? Android waarschuwt

Er komt een nieuwe versie van Googles besturingssysteem voor mobieltjes aan: Android P. Belangrijkste vernieuwingen zijn een – dankzij, jawel, kunstmatige intelligentie – langere batterijduur en de functie Dashboard. Hiermee komt Google tegemoet aan de toenemende kritiek op technologiebedrijven als Apple, Facebook en Google dat zij consumenten verslaafd maken aan schermen. Zo riepen aandeelhouders van Apple eerder dit jaar het bedrijf al op meer te doen tegen telefoonverslaving onder kinderen. Er bestaan al langer zelfstandige apps die gebruikers inzicht geven in de hoeveelheid tijd die op een mobieltje wordt doorgebracht, maar nu gaat Google dit ook standaard in Android inbakken. ‘We weten uit eigen onderzoek dat onze gebruikers zich vastgehecht voelen aan hun apparaten’, zo gaf topman Pichai toe. Om dit te doorbreken, gaat Android waarschuwen als consumenten te lang op hun mobiel staren. Op het Dashboard krijgen gebruikers notificaties over het gebruik per app en kunnen ze zelf limieten instellen. Dit moet volgens de topman plezier opleveren: JOMO (the Joy of Missing Out) in plaats van FOMO (the Fear of Missing Out).

5. Google News wordt persoonlijker

Tot slot gaat Google News op de schop. Met behulp van – daar is ie weer – kunstmatige intelligentie gaat het nieuwsplatform informatiestromen realtime analyseren en organiseren in verhaallijnen. Onder de noemer For You krijgt iedere lezer vijf geselecteerde nieuwsverhalen voorgeschoteld. Gebruikers kunnen aangeven over welke onderwerpen of van welke bron ze meer willen lezen, maar de selectie wordt ook beter naarmate Google News vaker wordt gebruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden