Computer moet overspannen middenstand redden

Het midden- en kleinbedrijf gaat het enorme personeelstekort te lijf met meer computers. En met allochtonen, die opeens ontdekt zijn....

Van onze verslaggever

Werkgevers in kleine bedrijven gaan op grote schaal investeren. Machines en computers moeten het tekort aan werknemers opvangen. Dit kondigde Hans de Boer, voorzitter van de werkgeversvereniging MKB Nederland, donderdag aan op een persconferentie.

De 81 duizend kleine bedrijven hebben nu 162 duizend vacatures. Dat zijn er 25 duizend meer dan een jaar geleden. De helft van de vacatures staat langer dan drie maanden open.

De Boer maakt zich grote zorgen over extra loonsverhogingen die bazen bieden om werknemers binnen te halen of binnen te houden. 'Hoe begrijpelijk het ook is, het is niet goed.' De Boer is bang voor het ontstaan van een loon- en prijsexplosie. 'In die spiraal moeten we niet terecht komen. Dat is niet goed voor de economie.'

Bijna de helft van de vacatures is voor productiepersoneel. Dat geldt vooral voor de bouw met 18 duizend vacatures, de zakelijke dienstverlening en de industrie met ieder vraag naar 16 duizend werknemers.

Tweederde van de werkgevers maakt van de nood een deugd en verhoogt de investeringen. De uitgaven voor machines en uitrusting staan op recordhoogte. Deze moeten efficiënter produceren mogelijk maken en de productiviteit opvoeren. Ook gaat 60 procent van de kleine bedrijven geld steken in automatisering. Volgens MKB Nederland staat het kleinbedrijf voor een 'tweede automatiseringsgolf'.

Per saldo zijn de werkgevers ongebreideld optimistisch. Bijna allemaal, 90 procent, verwachten ze winst te maken. Nog meer ondernemers, 95 procent, verwachten dat de eigen financiële positie verbetert. Over de orderpositie zijn de werkgevers iets voorzichtiger. 59 procent verwacht meer orders. Maar ook dat is, net als alle andere antwoorden in het onderzoek, een record.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden