Computer leert kinderen gebarentaal

Een computer die dove kinderen helpt gebarentaal onder de knie te krijgen. Drie onderzoekers van de TU Delft zijn er in geslaagd om zo'n apparaat te maken.

De drie promovendi Jeroen Lichtenauer, Jeroen Arendsen en Gineke ten Holt zijn bij hun vinding uitgegaan van de menselijke waarneming van gebaren. Mensen die gebarentaal gebruiken hoeven slechts een kort gedeelte van een handbeweging te zien om te weten wat voor gebaar het is en wat ermee wordt bedoeld. Dat inzicht hebben de onderzoekers vertaald naar een technologie voor automatische herkenning van gebaren door computers en camera's.

Real time

De Delftenaren ontwikkelden een computer die in ‘real time’ gebaren kan herkennen. Ze deden dat in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind. De computer toont kinderen tussen de drie en zes jaar een plaatje waarbij het kind het juiste gebaar moet maken. De computer beoordeelt het gebaar. Op deze manier kunnen dove en slechthorenden kinderen sneller nieuwe gebaren leren.

Gebarenschat nam toe

De Elektronische Leeromgeving (ELo) werkt, aldus de promovendi. De gebarenschat van de kinderen die ermee hadden geoefend nam toe. De wat oudere kinderen scoorden overigens beter dan de jongere.

Gebarentaal (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.