Computer is sneller dan de creditcard-dief

Vakantie en creditcard mee dat is altijd oppassen geblazen. Waar moet de kostbare card worden verstopt? Niet in de tas natuurlijk, die kan uit je handen worden gegrist....

Eurocard Nederland, dat zichzelf inmiddels Interpay noemt, heeft de oplossing bedacht. Het risk detection system (RDS) dat het voor de vakantieganger en andere kaarthouders (bijna) mogelijk maakt gewoon hun creditcard te laten stelen. De computer van Eurocard komt er dan vanzelf wel achter dat er iets mis is, soms nog voordat de bestolen kaarthouder er zelf achter is.

Eurocard werkt nu ruim een jaar met RDS en niet alleen de organisatie maar ook de kaarthouders zijn tevreden. Sinds mei vorig jaar zijn met behulp van het systeem 750 cards geblokkeerd, terwijl in vrijwel alle gevallen de kaarthouder nog niet door had dat de dief op zijn kosten aan het uitgeven was.

Om verdachte transacties te kunnen bepalen zit in de computer van Eurocard een 'mathematisch profiel' van het betalingsgedrag van een kaarthouder. Betaalt iemand doorgaans zijn kaart voor bedragen van 250 gulden gulden en plotseling gaat het ineens om het tienvoudige dan begint een van de vijf RDS-medewerkers van Eurocard zich achter het oor te krabben.

Als dan ook nog blijkt dat met dezelfde kaart op een dag twee keer dezelfde spullen zijn gekocht of binnen een etmaal een aankoop in Londen én in Hongkong is gedaan dan slaat het systeem alarm. Op dat moment wordt telefonisch contact gezocht met de kaarthouder om te vragen of hij zijn creditcard nog wel heeft. Bij geen gehoor gaat een brief uit die binnen een dag op bestemming moet zijn. Blijkt de card gestolen dan blokkeert Eurocard direct alle transacties.

Het mooie van RDS, vinden ze bij Eurocard, is dat het systeem steeds slimmer wordt. De computer onthoudt alles en is ook in staat te leren en te voorspellen. Die denkkracht blijkt ook sterker dan Eurocard vooraf had gehoopt. Bij de start van het systeem was de verwachting dat de computer één op de tien keer terecht alarm zou slaan. In de praktijk is dat één op de zeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden