Compromis tussen Servië en EU over Kosovo

Onder zware druk van de Europese Unie heeft Servië woensdag afgezien van een nieuw diplomatiek offensief tegen de onafhankelijkheid van Kosovo.

Servië ging akkoord met een afzwakking van de VN-resolutie waarmee het nieuwe onderhandelingen over Kosovo’s status wilde forceren. Vandaag wordt in de Algemene Vergadering van de VN over de resolutie gestemd.

Pas aan de vooravond van de stemming bereikten de Servische president Tadic en EU-buitenlandchef Ashton, die sinds dinsdag over een aangepaste resolutie onderhandelden, een compromis. Daar gingen veel waarschuwingen vooraf: Servië zou met de VN-resolutie zijn Europese toekomst op het spel zetten.

Servië diende de resolutie op 28 juli in, nadat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) had geoordeeld dat de Kosovaarse onafhankelijkheidsverklaring niet strijdig was met het internationaal recht. Even werd gedacht dat Servië het gevecht om Kosovo na die juridische nederlaag zou staken, maar in plaats daarvan verplaatste Belgrado de strijd naar de diplomatieke arena.

'Open kwesties'

In een VN-resolutie riep Servië de internationale gemeenschap op om nieuwe onderhandelingen te steunen ‘over alle open kwesties’, dus ook over Kosovo’s status. Dat viel in slechte aarde bij de EU die zich ergert aan de Servische pogingen om de status van Kosovo – erkend door zeventig landen – telkens weer aan te vechten.

De afgelopen weken kreeg Servië vanuit Brussel steeds uitdrukkelijker te horen dat het land zijn EU-aspiraties in gevaar bracht met zijn onverzettelijke Kosovo-politiek. Achtereenvolgens de Franse, Duitse en Britse minister van Buitenlandse Zaken haalden uit naar Belgrado. Toen ook de vijf EU-landen die Kosovo niet erkennen, zich bij het verzet tegen de resolutie aansloten, werd de druk onoverkomelijk.

Hoewel 70 procent van de Servische kiezers het behoud van Kosovo belangrijker vindt dan EU-lidmaatschap, ging de Servische regering overstag. Ze ging akkoord met een compromisresolutie, waarin de vraag om onderhandelingen ‘over alle open kwesties’ is verdwenen, en waarin enkel nog wordt opgeroepen tot ‘een dialoog tussen Belgrado en Pristina’.

Het is een onschuldige tekst, die geen of weinig effect zal hebben. Maar een confrontatie tussen Servië en de EU en een nieuwe ondermijningspoging van Kosovo’s statuut zijn er mee afgewend.

EU-buitenlandminister Catherine Ashton en de Servische president Tadic ontmoeten elkaar in Brussel (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden