Compromis over selectie embryo's

Een toetsingscommissie gaat in individuele gevallen bekijken of selectie van embryo's op ernstige erfelijke aandoeningen is toegestaan.

Vrijdag hakt het kabinet waarschijnlijk de knoop door, aldus ingewijden dinsdag na een overleg tussen vice-premier André Rouvoet en minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid.

Het compromis houdt in dat de selectie van embryo's toch uitgebreid mag worden. Wel komen er criteria voor de ernst en de aard van de aandoening waarop embryo's geselecteerd mogen worden. Ook spelen daarbij mogelijkheden voor behandeling en de psychische gesteldheid van de ouders een rol. De toetsingscommissie bekijkt per geval in hoeverre aan deze voorwaarden is voldaan.

Conflict
Enkele weken terug ontstond een conflict in de regeringscoalitie over embryoselectie. Bussemaker (PvdA) moest na verzet van Rouvoet (ChristenUnie) een brief intrekken waarin ze aankondigde dat de embryoselectie bij reageerbuisbevruchting zou worden uitgebreid. Nu wordt deze methode na reageerbuisbevruchting toegepast bij ziektes die zich zeker zullen voordoen als een embryo de ziekte draagt. Bussemaker wilde ook selectie mogelijk maken voor ziektes waarbij niet met zekerheid vaststaat dat die zich zullen manifesteren, zoals erfelijke borst- en darmkanker.

De ChristenUnie vreesde voor een ‘glijdende schaal’: embryo's zouden op steeds meer ziektes geselecteerd worden. De randvoorwaarden die het kabinet nu wil gaan hanteren bij embryoselectie, moeten die zorg wegnemen.

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte vindt dat het instellen van een toetsingscommissie een inperking van de huidige mogelijkheden voor embryoselectie betekent. Volgens hem gaan de ‘achterkamertjes van Den Haag nu ingrijpen in de spreekkamer’. Ook D66-leider Alexander Pechtold hekelt het ingrijpen van politici in een afweging die arts en patiënt moeten maken.

Debat
De Tweede Kamer gaat ervan uit dat het kabinet vrijdag een besluit neemt en heeft voor volgende week al een debat gepland. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM), het enige ziekenhuis waar embryoselectie is toegestaan, wil geen commentaar geven voordat het onderwerp in de ministerraad aan de orde is geweest. Het ziekenhuis kondigde na intrekking van de brief van Bussemaker aan toch door te gaan met de uitbreiding van embryoselectie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden