Update

Compromis over einde shutdown stapje dichter bij

De Amerikaanse president Barack Obama blijft met de Republikeinse oppositie in gesprek om uit de politieke impasse te raken en ziet kansen op vooruitgang, maar een voorstel van de Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden is voor hem in de huidige vorm geen oplossing. Woordvoerder Jay Carney van het Witte Huis zei 'dat we op een beter punt zijn aangeland dan we een paar dagen geleden waren, maar er is nog geen overeenkomst'.

De Amerikaanse president Obama praat met zakenlieden op het Witte Huis. Beeld ap
De Amerikaanse president Obama praat met zakenlieden op het Witte Huis.Beeld ap

Obama blijft erbij dat de Republikeinse meerderheid van het Huis niet zou mogen dreigen met verlamming van het overheidsapparaat of het niet nakomen van financiële verplichtingen door de regering.

Republikeinen van het Huis deden een aanbod om onder voorwaarden het schuldenplafond tijdelijk te verhogen en de regeringsdiensten volledig te heropenen. Het werd vrijdag besproken tussen Obama en Republikeinen uit de Senaat. De Republikeinse senator Susan Collins zei na afloop dat Obama interesse in onderdelen van het voorstel heeft getoond, maar het niet steunt. Volgens Carney is onder voorwaarden wel over een tijdelijk schuldenplafond te spreken met de president.

Republikeinen zaterdag bijeen
Republikeinen van het Huis van Afgevaardigden komen zaterdagmorgen weer bijeen. Senatoren die het overleg vrijdag hadden bijgewoond, zeiden dat Obama zijn standpunt over een eventueel compromis heeft herhaald: hij wil dat eerst alle stilgelegde federale instellingen weer op volle toeren draaien en dat het maximale bedrag dat de regering van de wet mag lenen, het schuldenplafond, eerst wordt opgeschroefd.

De Democratische president Obama heeft in de Senaat een Democratische meerderheid, maar worstelt met een meerderheid van Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Door polarisatie in Republikeinse gelederen lijkt de tegenstand tegen beleidsplannen van Obama, vooral tegen de onder Republikeinen gehate 'Obamacare', een volksverzekering voor ziektekosten, alleen maar feller te worden.

De impasse leidde er begin deze maand toe dat de wettelijk vereiste goedkeuring door het parlement voor de financiering van een belangrijk deel van de federale overheid uitbleef. Instellingen moesten toen door gebrek aan middelen sluiten of inkrimpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden