Compromis informateur Zalm: maak van euthanasie bij 'voltooid leven' een vrije kwestie

De beoogde regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie overwegen elkaar vrij te laten bij stemmingen over de belangrijkste medisch-ethische kwesties. Over levensbeëindiging bij 'voltooid leven' zouden zij niets willen afdwingen in een regeerakkoord. Dat geldt ook voor de nieuwe wet op de orgaandonatie, die al in de Eerste Kamer ligt. Het kabinet zou zich op dit vlak moeten onthouden van nieuwe vergaande voorstellen.

Raoul du Pré
Informateur Gerrit Zalm (midden) ontvangt onder anderen de onderhandelaars Alexander Pechtold (links, D66) en Sybrand van Haersma Buma (tweede van links, CDA). Beeld ANP
Informateur Gerrit Zalm (midden) ontvangt onder anderen de onderhandelaars Alexander Pechtold (links, D66) en Sybrand van Haersma Buma (tweede van links, CDA).Beeld ANP

Dit plan, waar het AD dinsdag over bericht, is een van de voorstellen die over tafel gaat in de onderhandelingen over het nieuwe kabinet. Bronnen op het Binnenhof benadrukken dat het gaat om een compromistekst van informateur Gerrit Zalm, waarover de fracties nog geen akkoord hebben bereikt.

Al sinds het begin van deze formatiepoging zoeken met name D66 en de ChristenUnie naar een manier om elkaar in hun waarde te laten bij het medisch-ethisch beleid. Vooral de D66-initiatiefwet voor verruiming van de euthanasieregels ligt de ChristenUnie zwaar op de maag. Als Zalm de stemming aan tafel goed heeft aangevoeld krijgt het D66-Kamerlid Pia Dijkstra de vrijheid om door te gaan met haar poging om hiervoor een meerderheid te zoeken in de beide Kamers. De ChristenUnie en het CDA - die fel tegen zijn - worden dan nergens aan gebonden. De kans dat Dijkstra's wet dan wordt aangenomen is overigens klein: sinds de verkiezingen van maart is een meerderheid in beide Kamers uit het zicht geraakt.

In Zalms compromisvoorstel onthoudt het kabinet zich van nieuw omstreden beleid op dit medisch-ethisch vlak, behalve bij de omgang met embryo's. De Embryowet zou verruimd moeten worden om artsen meer armslag te geven bij de selectie van embryo's in de strijd tegen ernstige erfelijke ziekten. Bij haar vorige kabinetsdeelname, in Balkenende IV (2007-2010), verzette de ChristenUnie zich hier nog fel tegen.

Lees hier meer over het euthanasievraagstuk

Hoe voltooid leven tot splijtzwam van de formatie uitgroeide
Niet het klimaat, niet de arbeidsmarkt, niet het belastingstelsel: de grootste hobbel bij de formatie is stervenshulp bij voltooid leven. Hoe kon een onderwerp dat slechts een kleine groep raakt zo groot worden? (+)

ChristenUnie: de ongrijpbaren van het Binnenhof
Komende week wordt de formatie hervat. Of de laatste fase is aangebroken, hangt mede af van de ChristenUnie. Een partij die zich moeilijk laat vangen. 'God is geen dictator op een wolk.' (+)

SGP'er Van der Staaij in Wall Street Journal: 'In Nederland doodt de dokter je nu'
De SGP zet haar strijd tegen uitbreiding van de euthanasiewetgeving voort in het buitenland. Partijleider Kees van der Staaij publiceerde vandaag een opiniestuk in het Amerikaanse The Wall Street Journal. Het stuk heeft als kop: 'In the Netherlands, the doctor will kill you now.' Van der Staaij waarschuwt voor een glijdende schaal: 'Komt er een dag dat het normaal is voor oude mensen om een pil te nemen en simpelweg te verdwijnen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden