Complottheorieën te over in rustig Nepal

Liefhebbers van complottheorieën kunnen hun hart ophalen in Nepal. Afgelopen vrijdag was het al prijs met de mysterieuze moord op bijna het hele koningshuis en sindsdien gebeurt er elke dag wel weer iets waar de mooiste verklaringen voor worden gezocht....

Eerst wordt de Nepalezen verteld dat hun kroonprins degene is die de trekker heeft overgehaald omdat hij niet met het meisje van zijn keuze mocht trouwen. Daarna krijgen ze te horen dat het bloedbad 'een ongelukje was met een machinegeweer'.

Weer een dag later sterft de verdachte kroonprins die intussen tot koning was uitgeroepen en komt zijn oom aan de macht. Maar dan breken er rellen uit omdat deze oom door het volk wordt gezien als het brein is achter de moordpartij.

En vandaag is er weer een nieuwe reden om complottheorieën te bedenken: de koningin-moeder, de moeder van de eerste koning, is overleden. En iedereen heeft een eigen versie over de oorzaak klaar. Ze heeft zelfmoord gepleegd omdat ze het verlies van haar kinderen en kleinkinderen niet aankon, zegt de één. Ze heeft een hartaanval gekregen nadat ze het slechte nieuws heeft gehoord, vertelt een ander. Ze is vergiftigd, weet een derde. Want ze weet wie er achter het bloedbad zat en ze wilde de naam van de moordenaar bekend maken.

'Zolang er geen duidelijkheid komt blijven deze rare verhalen rondzingen,' zegt Prakesh, een student, die bloemen legt bij de portretten van de overleden koning en koningin. 'Uit het paleis komt geen informatie, de regering zegt niks en van de kranten wordt je ook al niet wijzer. Natuurlijk gaan mensen zelf verklaringen bedenken en komen er steeds wildere verhalen de wereld in.'

En die wilde verhalen gaan niet meer alleen over het koningshuis want de meest krankzinnige geruchten zingen rond in Kathmandu. Vanmorgen werd gezegd dat alle telefoonlijnen zouden worden afgesneden zodat relschoppers geen contact meer met elkaar kunnen opnemen - maar s avonds werkt de telefoon nog steeds.

Een paar uur later ontstaat er paniek omdat het leidingwater vergiftigd zou zijn - en de onrust wordt zo groot dat de regering zich genoodzaakt ziet te verklaren dat er niks mis is met het water. Ondanks al deze verhalen blijft het vandaag wel rustig op straat. 's Middags om twaalf uur gaat het uitgaansverbod alweer in, maar ook daarvoor zijn er geen rellen.

'Iedereen houdt zich koest omdat er zoveel politie en militairen rondlopen', zegt Prakesh. 'En we wachten natuurlijk allemaal af wat het onderzoek oplevert dat koning Gyanendra heeft beloofd.' Gyanendra is de man die door de bevolking wordt gezien als de moordenaar van het koningshuis en om het vertrouwen terug te winnen heeft hij een onderzoekscommissie van drie wijze mannen aangesteld die de waarheid boven water moet krijgen.

'We zullen zien', zegt Prakesh, die steeds nerveuzer op zijn horloge begint te kijken. 'Het onderzoek moet niet te lang op zich laten wachten en het moet natuurlijk echt eerlijk zijn. Want ik beloof je, als de antwoorden niet bevredigend zijn, breekt de hel los.'

Een half uur later is er niemand meer op straat. 'Ongelofelijk, je moet deze stad normaal gesproken zien. Toeterende auto's, van die kleine riksja's die overal tussendoor proberen te scheuren, brommertjes, scooters, toeristen en inwoners.' De Britse zakenman Edward woont al jaren in Nepal en waagt zich nadat het uitgaansverbod is ingegaan toch nog even op straat. Op een paar politiemannen na is het uitgestorven. Soms komt er een legerjeep langsgereden - van waaruit mannen in camouflage-pakken hun machinegeweren naar buiten steken - maar zodra zij de hoek om zijn, keert de stilte terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden