AchtergrondCoronavirus

Complottheorieën in de VS: is het virus een biologisch wapen van Bill Gates?

Niet alleen obscure figuren, ook vooraanstaande media als Fox News verspreiden nepnieuws over het coronavirus in de VS. Vanzelfsprekend wordt filantroop George Soros in de complottheorieën betrokken, maar ook Bill Gates blijkt verdacht.

Bert Lanting
De studio van Fox News in New York. Beeld Getty
De studio van Fox News in New York.Beeld Getty

Onzichtbare vijanden zoals het coronavirus bestaan niet, er moet iets achter zitten. Dat is de stemming in kringen van alt-right in de Verenigde Staten. Extreem-rechts is ervan overtuigd dat de autoriteiten de waarheid achterhouden: het virus begon niet op een markt in Wuhan, het is een biologisch wapen.

Voormalig Trump-fluisteraar Steve Bannon suggereerde vorige maand dat het virus mogelijk door de Chinese Communistische Partij was ontwikkeld, al zei hij erbij dat het niet zeker was. In een interview met G News, een nieuwssite van de gevluchte Chinese miljardair Guo Wengui, riep hij de Chinese leiders op ‘openheid van zaken’ te geven.

Sean Hannity, de presentator van een veelbekeken show op Fox News, zag de hand van de deep state in de coronacrisis. Volgens hem een ‘nepverhaal’ van de gevestigde media, de ‘extreem radicale socialistische’ Democratische partij en andere vijanden van Trump om ‘paniek te zaaien onder de bevolking, de economie te manipuleren, dissidente stemmen het zwijgen op te leggen en verplichte medicijnen af te dwingen’.

Hannity moest zijn bewering dat de coronacrisis een ‘nepverhaal’ is deze week inslikken, maar verontschuldigde zich met de opmerking dat de gevestigde media zoveel ‘nepnieuws’ hebben verspreid. Nu maakt hij zich verdienstelijk met het verstrekken van hygiënische adviezen in zijn programma.

George Soros en Bill Gates

Rush Limbaugh, die met vijftien miljoen luisteraars per week het meest beluisterde radioprogramma van de Verenigde Staten heeft, wakkerde de theorie aan dat het coronavirus een uit de hand gelopen ‘laboratoriumexperiment’ van de Chinese communisten is om biologische wapens te maken.

Volgens een Republikeinse politica uit Californië zouden Microsoft-oprichter Bill Gates en de Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van het virus in een laboratorium in Wuhan. ‘Financiert Bill Gates niet het onderzoek in het Wuhan-lab waar het coronavirus werd gemaakt? En is George Soros niet een goede vriend van Gates?’, stelde ze in een inmiddels verwijderde tweet.

null Beeld Fox News
Beeld Fox News

Op zijn Infowars-website wakkert Alex Jones de angst onder zijn extreem-rechtse achterban aan met het ‘biologische wapen’ waarmee duistere krachten de aarde proberen te ‘ontvolken’. Om de Amerikanen van de ondergang te redden biedt Infowars op zijn webwinkel overlevingspakketten aan voor de prijs van ongeveer 2.500 euro. ‘Je kunt het aanvoelen: er zit iets groots aan te komen, of het nu coronavirus is of iets anders. Nu is het tijd om je voor te bereiden en ik raad mensen aan hun houdbare voedsel te kopen bij InfowarsStore.com, nu het nog kan’, aldus Jones.

De handelaar in complottheorieën kreeg onlangs van de Amerikaanse justitie het bevel op te houden met de verkoop van ‘Nano-Silver’-tandpasta waarmee je je volgens Jones tegen het virus kan wapenen.

One America News (OAN), een rechtse, Trump-gezinde zender die in 35 miljoen huishoudens in de VS te bekijken valt, had weer een andere theorie. Het ‘coronawapen’ zou niet in China zijn gemaakt, maar in een laboratorium in North Carolina op bestelling van de deep state die erop uit is Trump kapot te maken. Een zogenaamde deskundige wist te vertellen dat de befaamde Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci, die naam maakte bij de strijd tegen aids en ebola, achter het project zat. Fauci is impopulair in extreem-rechtse kringen omdat hij al verscheidene malen voorzichtig vraagtekens heeft gezet bij Trumps uitlatingen over de coronacrisis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden