Complottheorieën, bewezen verzinsels en goedbedoelde suggesties: hoe schat je 2.000 tips over Anne Faber op waarde?

Ruim tweeduizend tips kreeg de politie te verwerken sinds Anne Faber 11 dagen geleden verdween. Daaronder talloze complottheorieën, bewezen verzinsels en goedbedoelde suggesties om vooral eens te gaan kijken bij dat ene ecoduct of in dat rare leegstaande gebouw.

null Beeld anp
Beeld anp

Het grote publiek bemoeit zich steeds actiever met de zoektocht naar een vermiste persoon, al krijgt lang niet elke vermissing even veel aandacht. Fabers vriend sloeg vlot alarm via Facebook, nadat ze op vrijdagavond 29 september niet meer was teruggekeerd van haar rondje fietsen. Dat was ook meteen het startschot voor - meestal wildvreemde - mensen om zich massaal voor haar zoektocht in te zetten.

Die vorm van burgerparticipatie is allang niet nieuw meer, zegt landelijk politiewoordvoerder Ed Kraszewski. Hij haalt als voorbeeld de vermissing van de broertjes Ruben en Julian aan, die in mei 2013 massa's vrijwilligers op de been bracht. Na twee weken zoeken vond een voorbijganger ze dood in een duiker in een sloot bij Cothen.

Hoe schat je tweeduizend tips op waarde? Hoeveel tijd zoiets kost, is volgens Kraszewski niet te zeggen. Maar, verzekert hij, de politie loopt ze allemaal na. 'Het hoogste doel van zo'n vermissingszaak als die van Anne is om hem op te lossen. Dan moet je misschien door meer tips heen, maar dat laat wel zien dat burgerparticipatie zinvol is.'

Nog elk uur wordt de politie bestookt met nieuwe 'informatie', vooral via social media. Over de betrouwbaarheid ervan laat de politie zich niet uit - dat geldt ook voor welke tips bruikbaar worden geacht voor het onderzoek naar de vermissing. 'Dank voor het meewerken. Alle scenario's worden onderzocht', is bijvoorbeeld de reactie als iemand de politie op Twitter tipt. Of: 'We nemen alle informatie mee in het onderzoek.'

Codetaal

Dus wat de waarde is van de mysterieuze codetaal waarmee een anonieme twitteraar van zich liet horen? Wie zijn teksten omzet via een encryptiealgoritme, dat de letters van een alfabet een vast aantal plekken opschuift, las: 'kijk hier zoek hier Anne Faber.' De foto erbij wees op het detentiecentrum in Soesterberg. Spannend, maar of het ook geloofwaardig is? 'We hebben het gezien en bekijken wat we ermee kunnen', reageerde de politie.

Beter onderbouwd lijkt de theorie van cartograaf Michiel Hegener. De politie complimenteerde hem zelfs met zijn werk, al was het omdat de media er specifiek naar vroegen. Hij concludeerde na onderzoek dat Faber waarschijnlijk is verdwenen in Den Dolder. En niet in Huis ter Heide, waar haar kleding en fiets werden gevonden.

Hegener baseerde zich onder meer op gegevens van Buienradar - het was die avond gedeeltelijk noodweer, waardoor ze vermoedelijk moest schuilen - en de door haar afgelegde ANWB-fietsroute tussen Baarn en De Bilt. Hegener kent die weg goed, hij vervaardigt fietsgidsen. Afgelopen vrijdag kwam hij tot de slotsom dat Faber waarschijnlijk in de buurt van Den Dolder moet zijn aangevallen. Twee dagen later werd daar een bewoner van een forensisch psychiatrische afdeling in de bossen aangehouden vanwege betrokkenheid bij Fabers vermissing.

Daarmee is de 25-jarige vrouw nog altijd niet gevonden. En hoe de politie de verdachte op het spoor kwam, blijft onduidelijk. Wel concentreerde de zoektocht zich dinsdag rond de kliniek waar de zeden- en geweldsdelinquent werd voorbereid op een 'geleidelijke' terugkeer in de maatschappij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden