Complottheorie 'complete onzin'

'Volmaakte onzin' noemt politicoloog Bart Tromp de bewering van voorzitter Jan Nagel van Leefbaar Nederland dat een PvdA-denktank campagne voert om zijn partij in een rechtse hoek te duwen....

Van onze verslaggever

Ter illustratie van zijn stelling toonde Nagel een verslag van de werkgroep Partijpolitieke Processen van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA .

Een aantal journalisten maakt van die werkgroep deel uit, onder wie Hans Wansink (die Fortuyn voor de Volkskrant interviewde), Mark Kranenburg (NRC Handelsblad), Willem Breedveld (Trouw) en Michiel Zonneveld (Vrij Nederland). Oprichter en voorzitter Tromp noemt de werkgroep een vrijblijvend 'discussiegezelschap van zo'n veertig wetenschappers, ambtenaren, (oud-)politici en journalisten die geïnteresseerd zijn in het linkse politieke spectrum, maar die zeker niet allemaal PvdA-lid zijn '. Wansink zegt dat hij zelf nooit PvdA-lid is geweest en tot geen enkele partij behoort.

De werkgroep komt zo'n zes keer per jaar bijeen en nodigt dan een gastspreker uit om een inleiding te geven. Nagel was te gast als inleider op de bijeenkomst van 25 september, waarvan hij het verslag in Buitenhof liet zien. Tromp: 'Daarom weet hij ook dat het onzin is wat hij beweert.'

Mark Kranenburg heeft Nagel een brief geschreven waarin hij er op wijst dat de werkgroep geen enkele officiële status heeft, geen rapporten maakt, geen studies verricht en geen standpunten inneemt. Kranenburg voelt zijn integriteit als journalist in twijfel getrokken en vraagt Nagel dan ook zijn beschuldiging waar te maken of deze terug te nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden