Nieuws

Complotdenker Micha K. opgepakt in Noord-Ierland

De Nederlandse complotdenker Micha K. is woensdag opgepakt in Noord-Ierland. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. K. raakte recentelijk in opspraak vanwege een complottheorie over een pedofielennetwerk in Bodegraven.

Dylan van Bekkum en Ashwant Nandram
Sympathisanten van Micha K. bij de rechtbank in Den Haag, waar de gemeente Bodegraven een kort geding heeft aangespannen tegen drie complotdenkers, onder wie Micha K.  Beeld ANP
Sympathisanten van Micha K. bij de rechtbank in Den Haag, waar de gemeente Bodegraven een kort geding heeft aangespannen tegen drie complotdenkers, onder wie Micha K.Beeld ANP

Micha K. is een van Nederlands meest actieve complotdenkers. Hij werd in 2015 veroordeeld voor activiteiten op een klokkenluiderssite. Hij bedreigde daar een Telegraaf-journalist en pleegde smaad en laster tegen NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van een half jaar, maar omdat hij de afgelopen jaren in Noord-Ierland woonde, wist hij arrestatie te ontlopen. Het Openbaar Ministerie stuurde daarom in oktober 2019 een Europees aanhoudingsbevel naar Noord-Ierland.

Daar kwam in juli van dit jaar een tweede aanhoudingsbevel bij. K. wordt verantwoordelijk gehouden voor de verspreiden van een ongefundeerde complottheorie over een pedofielennetwerk in de gemeente Bodegraven. In zijn vlogs onder de titel Red Pill Journal verspreidde K. het afgelopen jaar, met twee anderen, een theorie over een netwerk in de gemeente, waar volgens K. en de zijnen (wederom zonder bewijs) ook RIVM-baas Jaap van Dissel bij betrokken zou zijn. Volgens justitie is er sprake van opruiing en bedreiging van Van Dissel en de burgemeester van Bodegraven.

Begin juli heeft een rechtbank K. en twee andere complotdenkers opgelegd om direct te stoppen met deze beschuldigende verhalen. Volgens de rechter is er ‘geen enkel objectief bewijs voor de vergaande aantijgingen’, moeten de mannen stoppen met de ‘ongefundeerde verdachtmakingen’ en de reeds gepubliceerde verhalen verwijderen. Leggen de mannen de uitspraak naast zich neer, dan moeten zij dwangsommen betalen van 5.000 euro per persoon per dag, met een maximum van 200 duizend euro. Ook kunnen ze uiteindelijk worden gegijzeld.

Na het tweede aanhoudingsbevel werd Micha K. woensdag aangehouden in Noord-Ierland. K. moet op 7 augustus voor de rechter in Belfast verschijnen, die bepaalt of hij wordt uitgeleverd aan Nederland.

Verleden als leraar en journalist

K. begon zijn carrière in de journalistiek als stagiair bij NRC Handelsblad. Later schreef hij als freelancer stukken voor de krant, tot hij er in 2002 met ruzie vertrok. Daarna ging het snel bergafwaarts met zijn journalistieke loopbaan. Na een doodsbedreiging aan het adres van Telegraaf-journalist Bart Mos werd K. geroyeerd als lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Op zijn websites deed hij voortdurend onware en lasterlijke uitspraken over publieke figuren, vaak over betrokkenheid bij pedofilie en kinderhandel, waardoor hij veelvuldig in de clinch lag met justitie. Hij is meermaals veroordeeld, onder meer voor het zichzelf voordoen als een Telegraaf-journalist, voor smaad tegen NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff, een valse bommelding, bedreiging en opruiing.

Hij vluchtte naar Duitsland en later Noord-Ierland. Ook zou hij in IJsland asiel hebben aangevraagd, zonder succes. Op de vele rechtszaken die hij voerde en die tegen hem werden aangespannen, kwam hij de laatste jaren nooit zelf opdagen. K. zou volgens zijn advocaat last hebben van een angststoornis.

In 2017 verloor K. een rechtszaak tegen de Volkskrant. In een recensie van het boek Complotdenkers van Maarten Reijnders werd K. omschreven als ‘de ongekroonde koning van dit gekkenhuis’. K. eiste rectificatie, maar daar was volgens de rechter onvoldoende aanleiding voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden