'Complot tegen Straus-Kahn niet uit te sluiten'

Het is niet uit te sluiten dat er een politiek complot was om Dominique Strauss-Kahn ten val te brengen. Dat heeft een van zijn advocaten verklaard naar aanleiding van een artikel in The New York Review of Books. Daarin schrijft onderzoeksjournalist Edward Jay Epstein over een mogelijk gehackte en spoorloos verdwenen Blackberry, een curieus vreugdedansje van twee mannen en een mysterieuze hotelgast.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - Epstein heeft onderzocht wat er precies is gebeurd op 14 mei dit jaar. Dat is de zaterdag waarop Strauss-Kahn werd aangehouden op verdenking van verkrachting van een kamermeisje in het Sofitel, een hotel in Manhattan, New York. Hij moest opstappen als topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Tevens kwam er een einde aan zijn ambitie om namens de Franse socialisten de uitdager te worden van president Nicolas Sarkozy in de komende verkiezingen. Hij scoorde op dat moment goed in de peilingen.

Op basis van anonieme bronnen rond Strauss-Kahn schrijft Epstein dat de voormalig IMF-topman op de ochtend van 14 mei op zijn IMF-Blackberry een sms had ontvangen uit Parijs. De boodschap kwam van een vriendin, die tijdelijk werkt op het kantoor van de UMP, de centrum-rechtse partij van Sarkozy. Zij waarschuwde Strauss-Kahn dat een mail die hij met een Blackberry had verzonden aan zijn vrouw, Anne Sinclair, gelezen was op het UMP-kantoor in Parijs. 'Het was niet duidelijk hoe het UMP-kantoor deze e-mail had ontvangen, maar als die afkomstig was van zijn IMF-Blackberry, dan had hij reden te veronderstellen dat hij elektronisch gevolgd werd in New York', aldus Epstein.

Behalve op anonieme bronnen is het artikel van de journalist gebaseerd op rechtbankdocumenten en op informatie afkomstig van het elektronische sleutelsysteem en beveiligingscamera's in het hotel. Volgens het sleutelsysteem kwam het kamermeisje Nafissatou Diallo tussen 12.06 en 12.07 uur de presidentiële suite (kamer 2806) van Strauss-Kahn binnen. De registratie van mobiele telefoongesprekken laat zien dat hij om 12.13 uur belde met zijn dochter, met wie hij een lunchafspraak had.

Wat er in die zes tot zeven minuten is gebeurd, is onderwerp van discussie. Maar dna dat werd gevonden buiten de badkamer bevatte Diallo's speeksel, vermengd met het sperma van Strauss-Kahn. Diens advocaten hebben nooit bestreden dat er een seksuele ontmoeting is geweest, maar dat zou zijn gebeurd met wederzijdse toestemming. Diallo, een 32-jarige immigrante uit Guinee, zegt dat hij geweld heeft gebruikt.

High five

Zij doet haar verhaal onder anderen aan Brian Yearwood, hoofd technische dienst van het hotel. Om 13.31 uur wordt melding gedaan bij de politie. 'Minder dan twee minuten later zijn op de beelden van twee beveiligingscamera's Yearwood en een onbekende man te zien als ze van het kantoor van de beveiliging naar een belendende ruimte lopen. (...) Daar geven de twee mannen elkaar een high five, klappen ze in hun handen en voeren ze wat lijkt op een opmerkelijk vreugdedansje uit, dat ten minste drie minuten duurt', schrijft Epstein. Niet duidelijk is volgens hem waarom ze dat deden.

Onduidelijk is ook wat Diallo deed in kamer 2820, een andere suite vlakbij die van Strauss-Kahn. Ze ging daar binnen om 12.26, na de ontmoeting met Strauss-Kahn. Ze had dat ook al eerder gedaan die ochtend, toen de gast nog niet had uitgecheckt en misschien nog in de kamer was. Aanvankelijk verzweeg ze dat ze na de ontmoeting in die kamer was geweest, maar de informatie van het sleutelsysteem wees uit dat dit gelogen was. Waarom ze loog, is niet bekend. Ook weigerde het Sofitel om redenen van privacy te zeggen aan de advocaten van Strauss-Kahn wie de gast was op kamer 2820.

Een ander mysterie is waar de Blackberry is gebleven, waarvan Strauss-Kahn dacht dat die gehackt was en die hij verloor na de ontmoeting met Diallo. Het toestel werd om 12.51 uur abrupt afgesloten. Niemand weet door wie.

Reacties uit Frankrijk: 'Geen sprake van vreugdedans'

De zaak tegen Strauss-Kahn werd in augustus geseponeerd door de aanklager in New York, omdat hij twijfelde aan de geloofwaardigheid van het kamermeisje. Ze heeft een civiele zaak tegen hem aangespannen.

'Dit is je reinste fantasie', zegt Claude Guéant, de Franse minister van Binnenlandse Zaken. 'Het feit dat Strauss-Kahn zijn telefoon kwijtraakt, wil niet zeggen dat er een complot is. Laat wie er anders over denkt een aanklacht indienen.'

Accor, de Franse eigenaar van het Sofitel, zegt dat de twee personeelsleden maar 8 seconden in beeld zijn op de beveiligingscamera's, en geen

3 minuten. Bovendien: 'Van een vreugdedans is geen sprake.'

Le Club DSK, waarin politieke vrienden van Strauss-Kahn verenigd zijn, wil dat justitie onderzoekt of er 'sprake is van een politieke hinderlaag om de voornaamste concurrent voor het presidentschap uit te schakelen of te bespioneren'.

Strauss-Kahn zelf verklaarde tegen AFP 'geen enkel commentaar' te hebben op deze nieuwe onthullingen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden