'Complot geheime diensten'

De Syrische en Libanese geheime diensten hebben maanden intensief samengewerkt om de aanslag voor te bereiden die de Libanese oud-premier Rafik Hariri en twintig anderen op 14 februari het leven kostte....

Van onze correspondent Jan Tromp

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een tussentijds verslag van deDuitse onderzoeker Detlev Mehlis. In opdracht van VN-secretaris-generaalKofi Annan heeft Mehlis uitgezocht wie achter de aanslag zaten. Een hardeconclusie is dat het besluit om Hariri te vermoorden 'niet genomen hadkunnen worden zonder de instemming van hoge Syrischeveiligheidsfunctionarissen en niet had kunnen worden uitgewerkt zondersamenzwering met de collega's van de Libanese veiligheidsdiensten'.

Hariri, die zich in de Libanese politiek had ontpopt tot eentegenstander van de Syrische overheersing, trad in oktober vorig jaar af.Mehlis citeert in zijn rapport een in Libanon wonende Syrische getuige,volgens wie Syrische en Libanese autoriteiten in september besloten zoudenhebben Hariri uit de weg te ruimen.

'Hariri was een groot probleem voor Syrië', had een hoge Syrischeofficier volgens het rapport de getuige in januari verteld. Een maand laterhad dezelfde militair 'een aardbeving' in het vooruitzicht gesteld die 'degeschiedenis van Libanon zou herschrijven'.

Vier pro-Syrische generaals uit het leger van Libanon zijn eerdergearresteerd op verdenking van medeplichtigheid. In het verslag wordt ookde integriteit van de Libanese president Emile Lahoud in twijfel getrokken.Een van de vier generaals zou eind oktober een beraad hebben afgesloten metde woorden: 'We zullen hem op reis sturen, bye, bye Hariri.'

De zwager van president Assad, Assef Shawkat, heeft volgens hetonderzoeksverslag vijftien dagen voor de aanslag een politieke activistgedwongen om een op band opgenomen verklaring uit te spreken waarin hijzich verantwoordelijk stelt voor de actie. De band is op de dag van deaanslag uitgezonden op Al-Jazeera, maar volgens onderzoeker Mehlis was heteen afleidingsmanoeuvre.

Syrië en Libanon hebben de conclusies van het onderzoek gisteren vande hand gewezen.

In zijn rapport is de Duitser kritisch over de gebrekkige medewerkingvan Syrië. Hij beschuldigt autoriteiten van leugens in hun verklaringen.Mehlis zegt zijn onderzoek te willen voortzetten tot 15 december. KofiAnnan heeft zijn opdracht gisteren verlengd. De verwachting is dat deVeiligheidsraad volgende week de druk op Syrië zal opvoeren om mee tewerken aan het onderzoek.

Diverse westerse diplomaten achten de tijd rijp om stapsgewijs hetregime van Assad te dwingen tot aanpassing dan wel in een isolement tedrijven. In beide gevallen is het oogmerk op termijn een einde te maken aanhet bewind. Ze wijzen erop dat Syrië in de Arabische regio nog nauwelijksvrienden heeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden