'Complimenten voor Willem Vissers' columns over zijn zoon'

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 21 juli.

De zoon van Willem Visser, Samuel.Beeld Marijn Scheeres

Brief van de dag: een andere kijk

Toen Willem Vissers begon met zijn rubriek over zijn zoon Samuel, dacht ik niet deze te gaan lezen. Toch las ik de eerste column en gaandeweg begon ik uit te kijken naar de dag dat de volgende aflevering wordt geplaatst.

Intussen heb ik een heel andere kijk gekregen op het leven van een gezin met een kind met een ernstige handicap. Bijvoorbeeld door het stukje over het gaan naar een film. Ook het leger mensen dat nodig is om hem te helpen en dat daar vooral veel vrouwen bij zijn. De reacties die mensen vertonen. Ik heb mezelf ook maar eens onder het vergrootglas gehouden, met enige schaamte mag ik wel zeggen.

Wat me vooral zo opvalt, is hoeveel plezier de ouders van Samuel ondanks ook grote problemen en zorgen toch hebben van hun zoon. Vooral de aflevering van woensdag over het zwemmen met Samuel was een pareltje.

Mijn complimenten voor Willem Vissers. Dankzij deze prachtig geschreven columns heb ik bewondering voor mensen die zo omgaan met hun kind.

Edith Woltjes, Anglet, Frankrijk

Oranje Vrouwen

Eindelijk leuk, vlot vrouwenvoetbal, wordt het afgekraakt door Martijn Kleijwegt. Daar is hij natuurlijk vrij in. Maar hij vergeet dat de KNVB en de pers niet bepaald toeschietelijk zijn geweest om de vrouwen in het verleden en heden te promoten.

Als vrouw zijnde heb ik genoten van de Oranje Vrouwen. Geen gorillagedrag van over het paard getilde jonge mannen, die miljoenen verdienen met vaak slaapverwekkend en slecht spel. Het mannenvoetbal hoort mijns inziens thuis in de economiebijlage. Het is kopen en verkopen van spelers voor belachelijke bedragen.

Ik heb Abe Lenstra nog zien voetballen in het Ajax-stadion. Dat was klasse en pas echte sport en geen gedoe met miljoenen.

Beatrix Bloem, Wilhelminaoord

Mannenvoetbal

Dat heeft Martijn Kleijwegt goed gezien: vrouwenvoetbal is anders. Maar wel degelijk voetbal. Net als mannentennis ook gewoon tennis is. Het is wellicht niet het hogeschoolvoetbal dat hem voor ogen staat, maar dat is zijn probleem. Er zijn nu eenmaal verschillen tussen voetballende mannen en voetballende vrouwen, maar dat wist hij stiekem ook wel als vader van twee voetballende dochters.

Alsof het échte (lees: mannen)voetbal altijd om aan te zien is. Meneer Kleijwegt weet wel beter, hij zit per slot van rekening om de week in De Kuip. Ik ben wel benieuwd of zijn dochters er ook zo over denken.

Lieuwe Rozema, Groningen

Padvinders

Zes antropologen besteedden vier jaar aan promotieonderzoek op één onderwerp. De promotie is pas volgend jaar, maar nu is er alvast een boek met de titel Goed leven met dementie, die alleen bedoeld kan zijn om de verkoop te bevorderen.

In het anderhalve pagina grote bericht lees ik niet anders dan welbekende feiten en welbekende vrome wensen. Dit resultaat van vier jaar onderzoek door zes hoogopgeleiden herinnert aan de oude grap over zes padvinders die voor hun verplichte goede daad allemaal een bejaarde vrouw de straat over hielpen. Dat was wel nodig ook, want die vrouw wilde niet.

Uri Lavy, Haarlem

Stop verhoging AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat steeds verder omhoog. De verwachting is dan ook dat steeds meer mensen gaan uitvallen op hun werk, omdat het te veel van hen vergt. En dat heeft alles met leeftijd te maken. Veel mensen krijgen daardoor te maken met een AOW-gat. En dat hakt er financieel behoorlijk in. Ook de mogelijkheid van een flexibele AOW betekent een aanzienlijke inkomensachteruitgang.

Wanneer wordt de politiek nu eens wakker en zet deze idioterie stop. Er wordt nu roofbouw gepleegd op de oudere werknemers. Stop de verhoging van de AOW-leeftijd, want ouderen hebben recht op een gezonde oude dag. En het prettige is dan dat veel jongeren meteen aan het werk kunnen.

Alfons Wiegink, Olst

Kruiden

Zeer terecht wijst Gifty Amokwandoh ons op de noodzaak om op wetenschappelijke wijze naar kruidengeneeskunde te gaan kijken. Niet alleen vanuit het oogpunt van werkzaamheid, maar ook vanwege toxiciteit en bijwerkingen. Want ook daarin kunnen kruiden potent zijn.

Kruidengeneesmiddelen worden gebruikt, of de medische wetenschap daar nu (voor-)oordelen over heeft of niet. Maar meestal is niet precies bekend welke bestanddelen in het preparaat zitten en in welke hoeveel- heid, met alle mogelijke gevolgen van dien. Ik hoop dat de wetenschappers de handschoen oppakken.

Myriam Lipovsky, Utrecht internist

Hoogtestage

Het geheim van een hoogtestage zit hem niet zozeer in het trainen op hoogte, maar in het slapen op hoogte (boven 2.000 meter). Op Tenerife staat een parador waar je dat prima kunt doen op ca. 2.200 meter. Dat is ook ongeveer de hoogte waar nog asfalt te vinden is. Beklimmingen kun je starten op zeeniveau.

De Teide is de hoogste berg van Spanje van net meer dan 3.700 meter hoogte. Te voet is die top, inclusief een zwaveldampen uitstotende krater, prima bereikbaar via een aangelegd wandelpad. Wie vroeg vertrekt vanuit de berghut kan een spectaculaire zonsopkomst meemaken. Dat heb ik een keer gedaan eind januari. Op de fiets kwam ik veel lager toen Contador tegen. Op 3.700 meter heb ik hem niet gezien.

Karel van Troost, Teteringen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden