Complimenten Karremans aan adres Mladic verbazen Voorhoeve Minister distantieert zich van overste

Minister Voorhoeve van Defensie heeft zich gisteravond in NOVA gedistantieerd van Dutchbat-commandant Karremans, die zich complimenteus had uitgelaten over de kwaliteiten van de Bosnisch-Servische bevelhebber Mladic....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De minister verklaarde 'verbaasd' en 'verrast' te zijn over verschillende uitspraken van de luitenant-kolonel. 'Karremans heeft zijn kijk gegeven op de dingen en ik ben het niet met hem eens.'

Voorhoeve probeerde zich te verplaatsen in de positie van overste Karremans: 'Je vraagt je af hoe iemand tot zulke uitspraken komt.' Hij veronderstelde dat Karremans, die zes maanden opgesloten had gezeten in de enclave Srebrenica, de wereld anders was gaan ervaren omdat hij het totale beeld miste.

Zondagmiddag had Voorhoeve de persconferentie van Karremans in Zagreb voor de Nederlandse pers met stijgende verbazing gevolgd. Om al te grote schade te voorkomen greep Voorhoeve in door bij Karremans aan tafel te gaan zitten tijdens de daarop volgende internationale persconferentie.

Karremans beschreef eergisteren op de persconferentie de 'uitstekend geplande aanval op Srebrenica' van de Bosnische Serviërs en het Nederlandse bataljon dat door hen 'zeer knap uitgemanoeuvreerd' was. Overste Karremans klonk dankbaar in de richting van de Serviërs, die de Nederlandse observatieposten 'volledig hadden kunnen vernietigen', maar dit was toch 'geenszins gebeurd'.

Eveneens was er verontwaardiging over Karremans' mededeling dat het Bosnische regeringsleger tweehonderd Servische dorpen heeft platgebrand. Generaal Couzy, bevelhebber van de landmacht, noemde dit gisteren op de vliegbasis Soesterberg onverstandig.

Couzy: 'Met die verhalen over platgebrande dorpen moet je voorzichtig zijn. Ik onderschrijf ze absoluut niet. Dutchbat heeft nooit geconstateerd dat de Moslims zoiets gedaan zouden hebben. Het was dus verstandig geweest dat niet zo hard te brengen.'

Voorhoeve memoreerde gisteravond nog eens dat er sprake is van een patroon van 'verdrijven, mishandelen en vermoorden van grote groepen moslims' door de Serviërs. Van de 42 duizend vluchtelingen zijn er 29 duizend aangekomen en 13 duizend zijn er nog zoek, volgens de bezorgde minister. 'Een aantal duizenden is omgekomen vrees ik, en aantal duizenden is afgevoerd door de Serviërs. Het Rode Kruis wordt daar niet toegelaten, dus de Serviërs hebben iets te verbergen.'

Dutchbat heeft de afgelopen weken voor circa vijftien miljoen gulden aan materieel moeten afstaan aan de Bosnische Serviërs. Het gaat om veertien van de 38 YPR-pantservoertuigen en achttien Mercedes Benz-jeeps. Dit werd gisteravond bevestigd door het ministerie van Defensie.

Een YPR-pantservoertuig kost 850 duizend gulden, een jeep honderdduizend gulden. De YPR's zijn voorzien van 50 millimeter boordgeschut, het zwaarste wapen dat de Nederlandse blauwhelmen mochten gebruiken in Bosnië. Vrijwel zeker hebben de Serviërs anti-tankwapens en munitie in beslag genomen.

De Bosnisch-Servische generaal Mladic had de overste Karremans toegezegd zich te zullen inspannen het materieel terug te krijgen. Maar Karremans heeft daarvan niets gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden