Complexer werk is geen garantie voor meer salaris

Cliëntondersteuner maatschappelijk werk 3.091 euro bruto (33 uur)

Beeld iStock

Dilemma

Een beetje gek idee is het wel. Zoals het er nu uitziet, krijgt Mark (36) de komende dertig jaar geen salarisverhoging meer. De maatschappelijk hulpverlener heeft het afgelopen jaar het plafond van zijn salarisschaal bereikt. Meer dan 3.091 euro bruto per maand kan hij als cliëntondersteuner niet verdienen.

Mark helpt kwetsbare burgers in zijn gemeente met hulpvragen. Dat kan van alles zijn. Het vinden van passend onderwijs voor iemand met een hersenafwijking. Een begeleide woning zoeken voor een jongere met een lichte verstandelijke beperking. Mensen helpen hun schulden in kaart te brengen.

'Qua salaris zit ik aan mijn top', zegt Mark, die dat niet eerlijk vindt. Want naar eigen zeggen blijft hij wel degelijk inhoudelijk groeien in zijn werk. Mark krijgt steeds meer ervaring en volgt allerlei cursussen. Daarnaast wordt zijn werk volgens hem steeds complexer.

Zo wordt de doelgroep 'kwetsbare burger' telkens uitgebreid. Door landelijke bezuinigingen krijgt hij ook steeds vaker mensen met zware psychiatrische klachten in zijn spreekkamer. 'De overheid wil dat mensen meer dingen in hun eigen netwerk oplossen. Dat levert mij meer werk op.'

Overal komt dus een schepje bij, behalve bij het salaris. Hoe zorgt Mark ervoor dat hij ook daarin blijft groeien?

Advies

Mark voelde het misschien al een beetje aankomen. In de cao voor Gehandicaptenzorg waar zijn werk onder valt, is alles 'redelijk strak bepaald', zegt Maud Schaapveld van Berenschot. Volgens haar is de vraag 'hoe kan ik groeien binnen mijn functie' een gepasseerd station.

Ook Jacco van den Berg denkt niet dat er veel rek zit in Marks verdiensten als cliëntondersteuner. Hij kan hooguit langere werkweken gaan maken. Dan verdient hij maandelijks nog ruim 200 euro bij, rekent de adviseur uit.

Het beste kan Mark dus op zoek naar een hogere functie, al dan niet binnen de organisatie waar hij nu werkt. Hij zou bijvoorbeeld leidinggevende kunnen worden of sociaal-psychiatrisch verpleger, zeg Bert Dasselaar, juridisch adviseur van vakbond CNV.

Zijn advies aan Mark is zich gericht te laten scholen voor een hogere functie. Een intern loopbaanadvies - waar Mark volgens de cao een keer in de drie jaar recht op heeft - zou hem kunnen helpen in zijn keuze.

Ga wel eerst bij jezelf te rade voordat je de schoolbanken weer induikt, zegt adviseur Van den Berg. 'Wat wil je precies? Ambieer je een andere functie, en zo ja, hoe zien die functies eruit binnen jouw organisatie?'

Van den Berg adviseert Mark eens een aantal dagen mee te lopen met collega's. 'Nodig jezelf uit voor een snuffelstage. Ik ben benieuwd wat je gaat doen!'

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden