Update

Complete partijbestuur GroenLinks stapt op

Partijvoorzitter Heleen Weening van GroenLinks stapt op. Dat maakte zij vandaag bekend op een partijraad in Utrecht. Met haar stapt het hele partijbestuur op.

Partijvoorzitter Heleen Weening (links) en Kamerlid Bram van Ojik op de partijraad van GroenLinks, waar na het vertrek van Jolande Sap, gesproken wordt over de interne crisis in de partij. Beeld anp

Daarmee moet de partij een kans krijgen voor een, 'frisse start' zodat ze weer 'naar voren kan kijken', zei vicepartijvoorzitter Dineke Oldenhof. Een discussie over personen moet die voortgang niet gaan belemmeren.

Opstap Sap
Een dag eerder stapte fractieleider Jolande Sap al op, nadat zij de steun van het partijbestuur had verloren. Ze zei dit met 'pijn in het hart' te doen. Volgens het partijbestuur miste Sap draagvlak binnen de partij, die bij de verkiezingen op 12 september 6 zetels verloor en er 4 overhield.

Volgens Weening was het vertrek van Sap onvermijdelijk. 'De fractieleider was niet in staat de interne impasse te doorbreken. Ze genoot onvoldoende steun. We konden niet langer wachten omdat de partij dan nog meer schade zou oplopen', aldus de voorzitter die nog geen 8 maanden die functie vervulde.

Weening heeft geprobeerd het achter de schermen op te lossen maar dat is naar haar eigen zeggen jammer genoeg niet gelukt. Weening heeft er spijt van dat ze tijdens een evaluatie een dag na de parlementsverkiezingen steun heeft gegeven aan Sap, die graag wilde doorgaan als partijleider. 'Het was een inschattingsfout.' Ook Judith Sargentini, de leider van GroenLinks in het Europees Parlement, deelt die mening. Maar op die dag wilde niemand haar wegsturen. Dat was niet 'im frage', aldus Sargentini.

Er was veel kritiek van prominente GroenLinksers op het besluit van het partijbestuur om Sap te laten vallen. Ook de partijraad toonde zich niet blij hierover. Het optreden werd onder meer 'amateuristisch' genoemd.

Chaos
De partij kende de afgelopen anderhalf jaar een turbulente periode met veel interne chaos. Een commissie onder leiding van Andrée van Es onderzoekt de gebeurtenissen in de partij sinds het aantreden van Sap in december 2010. Haar rapport is over 4 maanden klaar.

Komende maandag kiest de Tweede Kamerfractie van GroenLinks een nieuwe fractievoozitter. Binnenkort volgt een partijcongres voor het kiezen van een nieuw partijbestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.