Compleet Eritrees voetbalelftal opgedoken in Gorinchem

Na twee jaar afwezigheid is het nationale voetbalelftal van Eritrea plotseling opgedoken in Gorinchem. De leden van het team waren na een wedstrijd in Oeganda ondergedoken voor het regime in hun land.

Als de nationale voetbalploeg van Eritrea op de vlucht slaat in december 2012 is dat wereldnieuws.Beeld afp

Het voormalige nationale voetbalelftal van Eritrea woont sinds deze week in Nederland. Na een omzwerving via Roemenië zijn de 17 mannen (en één vrouw, een zus van een van hen) neergestreken in Gorinchem. Dat bevestigt burgemeester Anton Barske van Gorinchem na een bericht in het AD.

De spelers namen collectief de benen in 2012, na een wedstrijd in Oeganda. Ze kwamen terecht in Roemenië. Vervolgens heeft de Nederlandse overheid hen uitgenodigd als groep in Nederland asiel aan te vragen, aldus Barske.

Luwte
De voetballers zijn ondergebracht in 5 à 6 verschillende woningen en willen het liefst in de luwte blijven. 'Ze zijn vrij angstig, want de Eritrese overheid is niet mals voor mensen die het land zijn ontvlucht', zegt Barske. De burgemeester vraagt met name de media de 17 voetballers (en eén vrouw, de zus van een van hen) met rust te laten.

Barske geeft vanmiddag in het stadhuis van Gorinchem een korte toelichting op het huisvesten van de Eritrese vluchtelingen.

Ze hoeven niet door de reguliere asielprocedure. Ons land nodigt ieder jaar zo'n 500 vluchtelingen uit zich hier te vestigen. Via het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is de Eritrese groep terechtgekomen in Gorinchem.

Intensief
Vluchtelingenwerk Nederland heeft zich over de groep ontfermd. Volgens een woordvoerster is het begeleiden van vluchtelingen die op uitnodiging van Nederland asiel krijgen erg intensief. Dat komt omdat deze mensen direct in een Nederlandse woonwijk terechtkomen en moeten meedraaien met de Nederlandse samenleving in tegenstelling tot vluchtelingen die eerst een tijdje in een asielzoekerscentrum zijn opgevangen en al meer zijn gewend aan de Nederlandse gebruiken.

Ze krijgen een uitkering maar moeten wel op zoek naar werk of een opleiding, en ze moeten huur betalen en Nederlands leren, aldus Barske.

Volgens Arie van Hoven van de plaatselijke voedselbank hebben de spelers geen bezittingen. 'Ze kwamen hier met praktisch niets. Deze week is her en der gezocht naar meubeltjes en matrassen voor die knullen.'

De ontsnapping van de spelers in december 2012 was wereldnieuws, omdat Eritrea geen emigratie toestaat. Iedereen die het land verlaat is een 'verrader' en kan ernstige straffen verwachten.

Niet op zichzelf
De vlucht van het Eritrese voetbalteam staat niet op zichzelf. Het aantal asielzoekers uit Eritrea dat bij Nederland aanklopt lijkt flink toe te nemen. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Jusititie) liet eerder deze maand al weten dat het aantal asielzoekers uit het Oost-Afrikaanse land onverwacht fors was gegroeid. Eind vorig jaar al bleek het aantal vluchtelingen uit Eritrea te toe te nemen. In heel 2013 vroegen 980 Eritreeërs in Nederland asiel aan. In de jaren ervoor kwamen er jaarlijks tussen de 400 en 500 Eritrese vluchtelingen naar ons land. In april van dit jaar alleen al vroegen er ruim 1000 asiel aan in ons land.

Al eerder 'verdwenen' Eritrese voetballers op dezelfde manier als het voetbalteam dat nu in Gorinchem is neergestreken. In 2009 vroegen 12 spelers van het nationale elftal asiel aan in Kenia tijdens een kampioenschap in het land. In 2011 namen voetballers de benen in Tanzania.

Veel Eritreeërs ontvluchten hun land vanwege het repressieve militaire regime. Eritrea heeft niet zo maar de duistere bijnaam 'het Noord-Korea van Afrika'. Het land wordt door een militaristische dictator geregeerd die vrijwel geen enkele vrijheid toestaat en van het land een soort militair ingericht gevangenenkamp heeft gemaakt. Voor het eten met vrienden of reizen naar een andere plaats zijn vaak vergunningen nodig.

Waarom het aantal vluchtelingen plotseling is gestegen is niet precies duidelijk. VluchtelingenWerk Nederland noemde eerder als mogelijke verklaring het sluiten van grenzen door Israël voor vluchtelingen uit Eritrea waardoor de routes van asielzoekers veranderen. Ook vinden Eritreeërs in Noord-Afrikaanse landen als Egypte en Libië geen veilig heenkomen meer na alle politieke onrust in die landen en proberen de vluchtelingen Europa te bereiken.

De PVV heeft zaterdag Kamervragen gesteld over de komst van het voetbalteam. De partij noemt het een 'zeer domme actie' van de Nederlandse overheid om de vluchtelingen hier naartoe te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden