Compensatie voor woekerpensioen

Circa 110 duizend werknemers krijgen geld terug...

Amsterdam Verzekeraars gaan circa 110 duizend werknemers met een zogeheten woekerpensioen compenseren voor te hoge kosten. De regeling gaat verzekeraars circa 200 miljoen euro kosten. Dit heeft het Verbond van Verzekeraars dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om beschikbare premiepensioenen bij kleinere bedrijven die niet verplicht zijn aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds, zoals ict-firma’s en reclamebureaus. Bij een beschikbare premieregeling (bpr) legt de werkgever een vast bedrag in dat de verzekeraar vervolgens belegt.

Volgens het verbond zijn er 1,5 miljoen bpr-contracten afgesloten voor naar schatting 750 duizend werknemers. Zo’n 15 procent van deze contracten komt in aanmerking voor een compensatie.

Gemiddeld krijgt de gedupeerde 1.820 euro. Dit is vele malen meer dan bij de woekerpolissen. Bij die miljoenen beleggingsverzekeringen die particulieren hadden afgesloten, ging het bij een schikking tussen verzekeraars en belangenclubs vaak om een paar honderd euro. Bij een bpr zijn de bedragen hoger, omdat de inleg vele malen hoger is dan bij een particuliere beleggingsverzekering.

De verzekeraars hebben de compensatieregeling in overleg met de Stichting van de Arbeid (Star) en de Financiële Ombudsman Jan Wolter Wabeke gemaakt. De Star is het overlegorgaan van werkgevers en vakbonden.

De regeling maximeert de kosten die per jaar worden ingehouden op 1,5 procent over het opgebouwde vermogen. Daarnaast mogen de verzekeraar en verkopende adviseur maximaal 9,5 procent van de jaarpremie inhouden om de overige kosten te dekken. Uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten bleek eerder dat verzekeraars gemiddeld 21 procent van de premie niet beleggen. Het grootste deel is voor het advies, de kosten en de winst. Een kleiner deel is de premie voor de overlijdensrisicoverzekering.

Een ander probleem bij de woekerpensioenen is dat werkgevers noch werknemers inzicht hadden in de kosten. Verzekeraars beloven vanaf dit jaar een gedetailleerd kostenoverzicht naar alle verzekerden te sturen. Ook zullen ze vermelden wat het beleggingsresultaat is. Omdat bij veel bpr-contracten is belegd in aandelen zullen veel werknemers te zien krijgen dat het niet al te best is gesteld met hun individuele pensioen.

Het Verbond heeft de regeling getroffen om het vertrouwen in de verzekeringsbranche te herstellen. ‘Het is belangrijk dat een verzekering voldoet aan de verwachtingen van de klant. Dat is essentieel bij het herstel van het vertrouwen’, stelt Richard Weurding, directeur van het Verbond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden