Compensatie voor misbruik kerk 'komt later'

Slachtoffers van seksueel misbruik in katholieke instellingen moeten veel langer wachten op een schadevergoeding dan voorzien. Dat heeft het hoofd van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK Jan Brenninkmeijer vorige week in een brief laten weten aan de eerste 47 aanvragers van financiële compensatie.

DEN BOSCH - Het behandelen van de aanvragen vergt meer tijd dan de compensatiecommissie van het meldpunt aanvankelijk had aangenomen. 'Wij betreuren dat zeer', aldus voorzitter Bart Holthuis van de compensatiecommissie. 'Maar voor de commissie staat voorop dat iedere aanvraag zeer zorgvuldig moet worden beoordeeld en dat gelijke gevallen gelijk behandeld moeten worden.'


Vooral de indeling van aanvragers in categorieën blijkt lastig, aldus de commissievoorzitter. De katholieke kerk hanteert vijf categorieën van financiële compensatie. Voor seksueel getinte handelingen of uitlatingen geldt een vergoeding van 5.000 euro. Betasting van intieme delen is goed voor 7.500 euro. Betasting van intieme delen over een langere periode: 10- tot 20 duizend euro. En verkrachting: 25 duizend euro. In uitzonderlijke gevallen, met ook nog latere vermogensschade, wordt tot 100 duizend euro uitgekeerd.


De commissie is half december begonnen en beloofde de slachtoffers toen binnen zes weken, maar uiterlijk begin februari, uitsluitsel te geven. Pas vorige week zijn de aanvragers van de vertraging op de hoogte gesteld. 'We hebben er begrip voor dat mensen teleurgesteld zijn', schrijft Holthuis. De commissie belooft nu, opnieuw, alle aanvragen binnen zes weken te behandelen.


Sommige slachtoffers zijn verontwaardigd. 'Ongelofelijk', noemt Treesje Bannenberg uit Amsterdam de vertraging. 'Wat is er zo moeilijk aan mijn gegrond verklaarde zaak met overdonderend bewijs?' Bannenberg (58) werd als jong meisje jaren misbruikt door een kapelaan. De dader, in 2008 als priester geschorst, heeft het misbruik bekend.


Zij vindt dat de kerk opnieuw veel te laks en afstandelijk omspringt met 'zwaar getraumatiseerde slachtoffers'. Bannenberg: 'Na het Deetman-rapport heeft niemand van de r.k. kerk de schuld op zich genomen door bijvoorbeeld af of uit te treden. Ik zie die financiële genoegdoening als boetedoening.'


Volgens woordvoerder Ben Spekman van het meldpunt is het indelen in categorieën niet alleen 'ingewikkelder dan gedacht'. De eerste aanvragen vergen ook een nauwkeurige beoordeling 'omdat we een goede standaard willen neerzetten voor de hausse die er nog aankomt'. Spekman: 'We hebben toch wel vragen: is het categorie 3 of 4? Soms is het advies van de klachtencommissie onvoldoende duidelijk en moet meer inzicht worden verkregen over de ernst van het misbruik.' Volgens hem heeft de vertraging niet te maken met tegenwerking door bisschoppen of oversten.


Het meldpunt (voorheen Hulp & Recht geheten) kreeg de afgelopen twee jaar ruim 2.000 meldingen. Tot dusver hebben 859 mensen een officiële klacht ingediend over seksueel misbruik door een priester of andere vertegenwoordiger van de r.k. kerk. In 220 zaken heeft de klachtencommissie van het meldpunt al een advies uitgebracht. 128 zaken daarvan zijn gegrond verklaard. Volgens Spekman is maar in twee gevallen door een congregatie of bisdom bezwaar aangetekend tegen het advies.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden