Compact appelsap voor een barre winter

Het is gelukt. We hebben iets waarmee we kunnen wedijveren met onze randstedelijke vrienden. Die randstedelijke vrienden hebben namelijk allemaal 'adresjes', waar intens dappere mensen persoonlijk uit de provincie opgehaalde culinaria verkopen. U moet hierbij denken aan driedubbeldoorgedraaide biologische biefstukburgers, misvormde pompoenen of, in het seizoen, intens dure, kromme asperges. Dat importeren is een hachelijke zaak, en daarom is dat allemaal stervensduur.

Tallina van den Hoed
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Ingrediënten

Veel appels
Tijm
Sapcentrifuge
Schone lege flesjes met metalen dop
Dat hebben we hier niet, in übervinex, zulke 'adresjes'. Zoals ik u eerder vertelde, hebben we hier niet eens een poelier. De provinciale producten bij uitstek zijn aardappels en uien. Prima voedsel, maar echt de blits kun je er niet mee maken.

Daarom zochten wij iets waarmee ook wij de blits konden maken. We vonden ooit randstedelijke vrinden die naar 'de provincie' waren verhuisd. Ze hadden een oude hoeve gekocht. Die was na drie jaar volcontinu verbouwen eindelijk bewoonbaar en ook beeldschoon. En: met bijgeleverde oude boomgaard. En een knoeperd van een logeerkamer.

Wij kunnen nu dus aanschuiven aan de 'rustieke' tuintafel (vermolmd) naast de 'authentieke' waterpomp (stuk) en daar wijntjes wegtikken terwijl we lekkers eten in goed gezelschap. Het enige wat we daarvoor moeten doen, is in de herfst komen helpen plukken. Dat is nu, die herfst, en de oogst is overweldigend. Een appelovervloed.

Maar wat moet je ermee, als je die allemaal geplukt hebt. De hoevebewoners zijn kinderloos. Ze eten zelden appelmoes. Dus om nou 300 kilo appelmoes te maken, dat werd het niet. Er waren dus nogal wat appels over. Maar hoe bewaar je die?

Haal per twee kilo appelen een klein flesje wijn-met-schroefdop. Drink de wijn op. Spoel het om en stop fles en dop in een pan met kokend water.

Diep uit de kast-met-ongebruikte -apparaten de sapcentrifuge op. Was de appelen en mik ze in de centrifuge. Twee kilo appelen levert ongeveer een liter sap. Zeef het sap, eerst door een fijne zeef, daarna door dun schoon doek. Doe het sap in een pan, doe er 10 takjes tijm bij. Breng aan de kook en laat het zo lang inkoken tot er een kwartliter over is. Het sap heeft dan de structuur van siroop. Schenk de siroop door een zeef in het inmiddels schone wijnflesje, draai de dop erop en zet het flesje op z'n kop. Hoestdrank. Voor de winter. Of limonadesiroop. Ook lekker.

Leuk man, vrinden met een hoeve. Nu nog vrinden met een boot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden