Communisten redden kabinet premier Dini

Met steun van een aantal communisten en een meerderheid van zes stemmen is de Italiaanse premier Lamberto Dini in het zadel gebleven....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

'De democratie is gewond', oordeelde Berlusconi. 'Dit is een nederlaag van de democratie, niet van Berlusconi.' Hij blijft met klem verkiezingen in juni eisen. De extreem-rechtse leider Fini sprak van een Pyrrhus-overwinning.

Sommige leden van de rechtse coalitie ijveren voor een motie van wantrouwen tegen de regering. Rechts verwacht versterking van de vleugel-Buttiglione van de gesplitste neo-christen-democratische PPI. De linkervleugel rondde gisteravond het schisma af en koos een nieuwe leider: de 64-jarige Europarlementariër Gerardo Bianco.

'Het gezond verstand heeft gewonnen', zei Dini na het bekend worden van de uitslag van de vertrouwensstemming over zijn aanvullende bezuinigingsoperatie: 315 vóór, 309 tegen en één onthouding. 'De bezuinigingen waren absoluut noodzakelijk. Mijn regering is geen politieke regering geworden. Ze bestaat uit dezelfde mensen.' Hij bevestigde dat zijn taak is afgelopen zodra het parlement zijn vier programmapunten heeft goedgekeurd.

De tevreden reacties uit het heterogene pro-Dini-kamp contrasteren met die van de markt. Gisteren zakte de lire weg naar een nieuw dieptepunt van 1225 voor een D-mark. Volgens Dini zou de lire nog veel dieper zijn gevallen als de kamer hem het vertrouwen had geweigerd.

De stemverklaringen die gisterochtend aan de stemming voorafgingen, waren een feest van oorlogszuchtige verklaringen, interrupties en gejoel. Een orthodoxe neo-fascist probeerde een spandoek tegen Berlusconi te ontvouwen, maar dat werd hem afgepakt door vice-kamervoorzitter Ignazio La Russa, een leider van de hervormde neo-fascisten.

Dini kreeg de steun van de centrumpartijen en van democratisch-links. Berlusconi probeerde de jongste aanwinst van het rechtse kamp, de PPI-vleugel van Buttiglione, direct tegen Dini in te zetten. Buttiglione vond die ommezwaai iets te abrupt. Maar hij spoorde Dini na de stemming aan zijn karwei snel af te maken, zodat er dan verkiezingen kunnen komen.

Beslissend voor Dini's krappe succes was de steun van 16 van de 38 kamerleden van Communistische Herstichting. Zij legden het ideologisch bepaalde partijconsigne 'nee' naast zich neer. Een van de zestien verklaarde snikkend haar steun aan Dini: 'De democratie is in gevaar en daarmee het belang van de mensen die wij verdedigen'.

Partijleider Bertinotti zei dat tegen de dissidenten geen maatregelen zullen worden genomen. Maar ook in Communistische Herstichting dreigt een scheuring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.