Communisten Italië willen bases VS sluiten

De Italiaanse communisten willen de Amerikaanse bases in hun land sluiten uit wraak voor de vrijspraak van piloot Ashby. Hun voorzitter Cossutta dreigt zelfs met een regeringscrisis....

Woensdag wijdt het parlement een speciale zitting aan de affaire, die in Italië heeft geleid tot een anti-Amerikaanse stemming.

De vrijspraak door een militaire jury in de Verenigde Staten stuit nog overal op onbegrip en inspireert de Italiaanse commentatoren en cartoonisten al dagen tot bijtende commentaren dat 'Amerika niet deugt'.

Minister Dini van Buitenlandse Zaken zag zich gisteren genoodzaakt namens de regering te verklaren dat de woede begrijpelijk is, maar dat sluiting van Amerikaanse legerplaatsen onbespreekbaar is. 'Het zijn NAVO-bases, volledig geïntegreerd in het westers bondgenootschap, waartoe ook Italië behoort.'

Communistenleider Cossutta, een van de pijlers onder de breekbare coalitie van premier D'Alema, houdt staande dat hij woensdag in het debat zal pleiten voor sluiting van alle Amerikaanse bases. 'Na het einde van de Koude Oorlog hebben we die niet meer nodig', aldus Cossutta, die premier D'Alema ook verwijt zich tijdens zijn bezoek vorige week aan het Witte Huis als 'een schoothond' te hebben gedragen.

Ofschoon de voorstellen van Cossutta geen schijn van kans maken, is er in Rome wel steun voor een herziening van het Verdrag van Londen uit 1951, waarin ondermeer werd bepaald dat NATO-militairen, die zich aan misdaden hebben schuldig gemaakt, in eigen land worden berecht. Woordvoerders van de grote coalitiepartijen menen dat het verdrag, na de vrijspraak door een militaire jury van piloot Ashby, hard aan wijziging toe is.

Vast staat dat morgen zal worden besloten aan Washington opnieuw officieel de uitlevering te vragen van Silvia Baraldini, een Italiaanse die in Amerika een langjarige gevangenisstraf uitzit wegens hulp aan een Amerikaanse terrorist. De vrouw, in 1983 veroordeeld tot 43 jaar cel, moet volgens de Italianen onmiddellijk worden vrijgelaten, zodat ze in Italië haar straf kan uitzitten.

Tot nu toe weigeren de Verenigde Staten hierop in te gaan, met als argument geen vertrouwen te hebben in het Italiaanse rechtssysteem. Voormalig minister Flick van Justitie in het kabinet van premier Prodi verklaarde gisteren dat Italië dit argument niet langer accepteert. 'Na de vrijspraak van de piloot, die twintig mensenlevens op z'n geweten heeft, zijn wíj het die geen vertrouwen hebben in het Amerikaanse rechtssysteem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden