Communisten bieden Olijf regeringspact aan

Een dag nadat ze de regering-Prodi hadden getorpedeerd, hebben de communisten Prodi's centrum-linkse coalitie Olijf een regeringspact voor een jaar aangeboden....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Van alle scenario's over een uitweg uit de crisis leek een herstel van het uiteengespatte bondgenootschap tussen de Olijf en Communistische Herstichting het minst waarschijnlijke. De Olijf is immers woest op de communistische leider Bertinotti, die Italiës eerste linkse regering ten val heeft gebracht. En voor de communisten is de belangrijkste vijand in de Olijf-partij, de ex-communistische PDS, een nest van sociaal-democratische renegaten.

Toch zal Bertinotti vandaag aan president Scalfaro voorstellen, te streven naar een herstel van de oude regeringsmeerderheid, op basis van een programmatisch akkoord tussen de Olijf en communisten. Op de vraag of hij deze zet ook zelf niet vreemd vond, antwoordde Bertinotti: 'Wat gisteren niet kon, kan morgen misschien wel.'

De Olijf weet niet wat ze moet denken. Velen zijn bang dat het uitsluitend een tactische zet is. Anderen denken dat ze serieus zijn. Met dit plan zou Bertinotti verkiezingen willen vermijden, uit angst veel stemmen te verliezen. De PDS-leiders vragen hem duidelijk te zeggen dat hij zich bedacht heeft.

Demissionair premier Prodi is sceptisch. 'Als Bertinotti van gedachten is veranderd', zei hij op een topconferentie van de Raad van Europa in Straatsburg, 'dan is dat zijn probleem, niet het mijne.' Als het de communisten ernst is, zei hij, is een pact in ieder geval niet mogelijk op basis van hun eisen van gisteren. Het laatste woord blijft volgens Prodi het programma dat hij donderdag in de Kamer uiteen heeft gezet. Hijzelf is niet beschikbaar voor 'willekeurig welke regering'.

De rechtse partijen hebben sarcastisch gereageerd op het plan van Bertinotti. Als het wordt uitgevoerd, zei Berlusconi, zou iedereen denken dat Italië een dansvloer is geworden waarop een gemaskerd bal wordt uitgevoerd. Zelf wil de rechtse leider en tv-keizer de vorming van een regering op brede basis, zonder verkiezingen. Die regering zou de begroting en hervormingen er door moeten jagen, Italië binnen Europa brengen en hemzelf uit de gevangenis moeten houden.

Het idee wint terrein dat er snel een kabinet moet komen, zo nodig een minderheidskabinet, met als taak de begroting voor 1998 te laten aannemen. Anders is de kans dat Italië volgend jaar meedoet aan de Europese munt verkeken.

Pagina 19: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden