Commotie over miljoen euro vergoeding voor schooladviseur

Op het Friesland College in Leeuwarden is commotie ontstaan over de vergoeding van voormalig topman Klaas Koops. Als adviseur van de school ontvangt hij in totaal tot 2012 ruim een miljoen euro.

Koops trad in september 2007 terug als voorzitter van het college van bestuur van de mbo-school. Sindsdien treedt hij wel op als adviseur. Jaarlijks ontvangt hij ruim anderhalve ton aan loon. Daarnaast kreeg hij in 2008 in één keer 190 duizend euro.

De medezeggenschapsraad is boos. Zij dacht dat er een regeling voor twee jaar met Koops was gemaakt. ‘Nu blijkt dat om ruim vijf jaar te gaan’, zegt voorzitter Ben Klaassens.

Koops lag niet lekker
Koops lag niet bij iedereen ‘lekker’ op de school, mede vanwege zijn rol bij het invoeren van het zogenoemde competentiegericht leren. Die vorm van het nieuwe leren, erg praktijkgericht en zelfstandig, werd een paar jaar geleden nogal abrupt ingevoerd. ‘Het Friesland College moest baanbrekend zijn en voorop lopen’, herinnert Klaassens zich. Dat ging niet zonder slag of stoot. In oktober 2006 bezetten tientallen leerlingen de locatie Heerenveen van de school uit protest tegen de chaotische organisatie. Volgens Klaassens werd kritiek op de nieuwe methode niet bepaald gewaardeerd. ‘Klaas Koops heeft zelf in een documentaire van Omrop Fryslân gezegd dat docenten die zich er niet in konden vinden, beter konden vertrekken.’ Volgens de voorzitter heerst op de school een angstcultuur.

Dit is de druppel, zegt hij. ‘Het gaat slecht met alle regionale opleidingcentra (roc). In een tijd waarin van tientallen collega’s tijdelijke contracten niet worden verlengd, kun je dit niet maken. Bovendien is er een code onder roc’s dat er maximaal een jaarsalaris wordt meegegeven. Als dat niet lukt, moet je het aan de rechter overlaten om een vergoeding te bepalen.’

Raad van Toezicht
Klaassens probeert nu met de Raad van Toezicht in gesprek te blijven over een oplossing. 'Ik neem het Klaas Koops niet kwalijk, die heeft gewoon goed onderhandeld. Maar de Raad van Toezicht had hier niet mee mogen instemmen. En als die ons gewoon fout heeft voorgelicht, moet ze consequenties trekken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden