Commotie over Brits rapport ov-chipkaart

Opwinding in de Tweede Kamer, omdat een rapport mogelijk is aangepast voordat het naar parlement werd gestuurd.

ANP

SP-Kamerlid Emile Roemer heeft dat donderdag laten weten naar aanleiding van berichtgeving in Trouw. Trouw en Webwereld concluderen dat het rapport dat naar de Kamer is gestuurd, niet de oorspronkelijke versie is. Kern is dat de Britten eerst schreven dat de omstreden chip-kaart vervangen moet worden door een moderne en beter te beveiligen variant. In het eindrapport staat dit niet meer, maar wordt gesproken over een migratieplan naar een nieuwe chip.

Conceptversie
Een woordvoerster van Huizinga stelt echter dat de journalisten zich baseren op concept-versies en dat die verschillen met het definitieve rapport. Volgens haar is de definitieve versie onafhankelijk tot stand gekomen en geven de Britse onderzoekers zelf aan dat ze niet onder druk zijn gezet. Volgens haar zijn suggesties dat de conclusies zijn aangepast, grote onzin.

GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak steunt het verzoek om een spoeddebat maar wil eerst een brief van Huizinga over haar rol. ‘Het rapport is op een beslissend punt gewijzigd. Ik wil weten wat de interventies vanuit Nederland zijn geweest nadat de concepten waren voorgelegd.’ Volgende week houdt de Kamer een derde hoorzitting over de vervoerskaart. Vlak daarna was ook al een debat gepland.

Contra-expertise
Huizinga liet de contra-expertise door de Royal Holloway, onderdeel van de universiteit in Londen, uitvoeren toen bleek dat de in Nederland ontwikkelde chipkaart voor het openbaar vervoer was gekraakt. Dat betekende dat onbevoegden de persoonlijke reizigerskaart kunnen misbruiken.

De Tweede Kamer was bezorgd over de betrouwbaarheid van de kaart. De coalitiefracties CDA, PvdA en ChristenUnie lieten zich overtuigen door het Britse onderzoek en zijn voor een ‘uitrol’ van de huidige kaart terwijl tegelijk wordt gewerkt aan een nieuwe kaart. Maar de SP en GroenLinks waren niet overtuigd. Zij dienden in april een motie van wantrouwen in tegen Huizinga, maar die kreeg verder geen steun.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden