Update

Commotie over betaling Oranjes in belastingparadijs

Achter de schermen is vorig jaar politieke commotie ontstaan over een betaling van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in een belastingparadijs.

Het bouwproject op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo. © ANP Beeld null
Het bouwproject op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo. © ANP

Kamerleden waren volgens diverse bronnen in Den Haag verontwaardigd dat de toen demissionaire premier Balkenende en minister Hirsch Ballin de betaling van de prins en prinses, voor de bouw van hun vakantievilla in Mozambique, in de zogenoemde commissie-stiekem hadden gemeld.

Zwijgplicht
De leden van deze commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten ­- de fractievoorzitters van alle politieke partijen - hebben namelijk zwijgplicht. Zo hielden de premier en de minister de informatie over de betaling buiten het politieke en publieke debat over de villa in Machangulo.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigt desgevraagd dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima hun vakantievilla in Mozambique hebben gekocht door rekeningen te betalen in 'verschillende landen', waaronder het belastingparadijs Jersey.

De prins en prinses hebben, aldus de RVD, door hun wijze van betalen geen enkel financieel of fiscaal voordeel behaald. Zij hebben zich aan alle internationale wetten en regels gehouden, en alle verschuldigde belastingen voldaan.

Ministeriële verantwoordelijkheid
Premier Mark Rutte kan voor de handelwijze van het paar de ministeriële verantwoordelijkheid nemen, zegt de RVD in een schriftelijke verklaring aan de Volkskrant. 'Het kabinet betreurt het dat er - volgens de Volkskrant - informatie uit het overleg met de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten naar buiten is gekomen', laat Rutte via de RVD weten.

De betaling op Jersey, een fiscaal aantrekkelijk Kanaaleiland, betrof slechts de vergoeding voor de makelaar, stelt de RVD. De dienst weigert de andere landen te noemen waar het prinselijk paar betalingen heeft verricht, maar onderstreept dat het geen belastingparadijzen zijn.

De fractievoorzitters kregen de indruk dat het hele aankoopbedrag naar een belastingsparadijs was gegaan. Ze uitten kritiek op de belastingmoraal van de Oranjes en hun legitimering van de fiscale sluiproutes van 'foute types'. Ze zijn al een jaar zeer verontwaardigd, vooral over hun plicht tot geheimhouding. De prins heeft steeds gezegd zijn aankoop mede te zien als een vorm van ontwikkelingshulp aan Mozambique.

Courtage
Nu pas zegt de regering bij monde van de RVD dat de betaling op Jersey beperkt was. Er 'zijn makelaarsdiensten verricht door iemand die niet in opdracht van de prins en prinses heeft gehandeld. Betrokkene heeft een percentage van het bedrag dat was gemoeid met de koop van de bouwrechten op de grond berekend als courtage. Op verzoek van betrokkene is dat bedrag overgemaakt naar zijn bankrekening bij de HSBC-bank op Jersey', aldus de RVD.

De RVD stelt dat het prinselijk paar niets onoorbaars heeft gedaan. Dat een makelaar werd betaald van wie de prins en prinses geen opdrachtgever waren, was volgens de RVD deel van de afspraken die rond de aankoop van de villa zijn gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden