Commotie om Kunduz in GroenLinks gesust

UTRECHT - De wekenlange commotie binnen GroenLinks over de politietrainingsmissie in Kunduz lijkt zaterdag op het partijcongres in Utrecht met een sisser afgelopen. De grote weerstand onder de achterban tegen de missie en de instemming van de fractie met het kabinetsplan, bleek mee te vallen.

Femke Halsema en Jolande Sap.Beeld anp

Het besluit van de fractie werd niet afgekeurd maar alleen betreurd. Het kersverse fractieleiderschap van Jolande Sap kwam geen moment in gevaar.

Spanning
Sap zag de dag met spanning tegemoet, maar ze had er steeds alle vertrouwen in, zo gaf ze na de stemming over de moties aan. De moties van afkeuring werden door ongeveer driekwart van de ruim duizend aanwezige leden weggestemd. Een motie van treurnis, eenheid en vertrouwen kreeg net iets meer dan de helft achter zich.

Het congres betreurde vooral dat de fractie heeft ingestemd terwijl grote delen van de partij niet voor de missie waren. Sap benadrukte dat de fractie een eigenstandige keuze moest maken en die naar eer en geweten heeft gemaakt. Zowel voor- als tegenstanders konden zich daarin vinden. Alleen Ineke van Gent stemde in de fractie tegen plan van het VVD- en CDA-kabinet.

Dankbaar
Sap zei vooral dankbaar te zijn voor het vertrouwen dat het congres haar en de fractie zaterdag heeft gegeven. Ze realiseerde zich wel dat een groot deel van de leden niets ziet in de voor hen te militaire missie. De fractie moet nu draagvlak binnen de partij vinden voor de missie en de uitzending kritisch gaan volgen.

De leden hebben de fractie opgeroepen niet alleen af te gaan op informatie van het kabinet maar die ook zelf te vergaren. Sap en Mariko Peters, die het woord voert over het buitenlands beleid, zullen binnenkort naar het gebied gaan. 'We zullen dat meermalen doen en juist ook met mensen op straat spreken', zei Peters, die aan de basis van de politiemissie stond. Ze was de afgelopen maanden met zwangerschapsverlof.

Opgelucht
Een opgeluchte zaal wuifde 's middags met een langdurige staande ovatie Femke Halsema uit, die na twaalfeneenhalf jaar vond dat haar werk erop zit. Ook Sap was lovend over haar voorgangster. 'Zij maakte van GroenLinks een ideeënpartij op zoek naar macht. Koersvast was ze, het kompas gericht op eerlijke verdeling van vrijheid.' Deze zomer zaten ze samen aan de onderhandelingstafel voor een PaarsGroenkabinet. 'Maar de mannen durfden niet. Ik denk dat ze gewoon bang voor je waren. Je zou de echte première van het kabinet zijn geweest', aldus Sap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden