Commotie om baan Sarkozy junior

De kandidatuur van Jean Sarkozy, zoon van de president, voor een aantrekkelijke topfunctie, doet de emoties in Frankrijk hoog oplopen....

Parijs De heldhaftigste verdediging kwam van een rechtse volksvertegenwoordiger: ‘Keizer Napoleon trok toch ook ten strijde met generaals van 20 jaar.’ Dat waren echter geen zoons van de keizer. Terwijl de 23-jarige Jean Sarkozy onmiskenbaar zoon van de Franse president is.

De kandidatuur van Jean Sarkozy om hoofd van het EPAD te worden, het bestuursorgaan van La Défense, het grootste zakenkwartier van Frankrijk, doet de emoties hoog oplopen. ‘Als Berlusconi zijn zoon op een dergelijke post zou benoemen, was de wereld te klein’, reageerde de socialistische politicus Manuel Valls.

Een petitie op internet om van de kandidatuur af te zien, bleef hangen op 28 duizend handtekeningen. Daarna sloeg de site op tilt. Links ziet in de nominatie een zoveelste bewijs van het bestaan van Sarkozië, een republikeins keizerrijk dat van vriendjespolitiek aan elkaar hangt.

De jonge Sarkozy (23) begrijpt de commotie. ‘Wat ik ook doe of zeg, het zal altijd bekritiseerd worden.’ Dat weerhoudt hem er niet van door te zetten. ‘Ik ben vastbesloten en gemotiveerd om dit te doen.’

Jean Sarkozy is de tweede zoon uit het eerste huwelijk van de president, met Marie-Dominique Culioli. Begin vorig jaar maakt Jean Sarkozy onverwacht zijn entree in de politiek. Hij wordt raadslid in de deftige Parijse voorstad Neuilly-sud, waar de familie Sarkozy haar domicilie heeft. Niet lang daarna wordt hij leider van de lokale fractie van de UMP, de partij van zijn vader.

Tijdens de campagne doet Jean Sarkozy van zich spreken door nogal bruut David Martinon te wippen, tot dan woordvoerder van Sarkozy en door de president geparachuteerd als kandidaat in Neuilly. De gok pakt verkeerd uit; de door Jean Sarkozy gesteunde kandidaat legt het af tegen een onafhankelijke rechtse politicus.

Dat vermag de sneltreinvaart van de jonge Sarkozy niet te remmen. Hij laat zijn lange blonde haar afknippen, trekt elke dag een pak en stropdas aan en lijkt in zijn spreektrant als twee druppels water op zijn vader. Vorig jaar trouwde hij met jeugdliefde Jessica Sabaoun, erfgename van de Franse elektronicagigant Darty.

Van zijn rechtenstudie komt weinig terecht. Jean Sarkozy schreef zich deze zomer voor de tweede maal in als tweedejaarsstudent, maar heeft dit jaar nog geen college bijgewoond. ‘Vergeet niet dat ik als volksvertegenwoordiger ben gekozen. De politiek heeft mijn prioriteit’, zegt hij. ‘Ik wil op mijn daden worden beoordeeld, niet op mijn achternaam.’

Het EPAD is voor hem een tussenstation op weg naar 2011, als hij voorzitter van Hauts-de-Seine wil worden, het rijkste departement van Frankrijk.

In La Défense, de kantorenwijk aan de westkant van Parijs, hebben veel van de grootste Franse bedrijven hun hoofdkantoor. Er werken 150 duizend mensen op drie miljoen vierkante meter kantoorruimte. De wijk dateert uit de jaren zestig en zeventig en staat aan de vooravond van een grote opknapbeurt. Veel gebouwen verkeren in slechte staat, architecten van naam ontwierpen de prestigieuze hoogbouw die er moet verrijzen.

Het is in Frankrijk niet ongebruikelijk dat de president een baan voor zijn nakomelingen regelt. Louis Giscard d’Estaing volgde zijn vader op als volksvertegenwoordiger en burgemeester, Jean-Christophe Mitterrand werd presidentieel adviseur voor Afrika en Claude Chirac was assistente en later pr-adviseur van president Chirac.

‘Het is verkeerd iemand tot prooi te maken, zonder reden en in hevige mate’, was dinsdagmiddag de reactie van president Sarkozy. Ook in zijn eigen partij groeit de kritiek. ‘Deze kandidatuur is onverstandig. Politiek is ook de kunst van de finesses’, was het commentaar van een rechtse afgevaardigde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden