Commotie na uitlekken vwo-eindexamen Frans

Het eindexamen Frans voor vwo-scholieren, dat vanmiddag als laatste in de reeks wordt afgenomen, is gisteren uitgelekt. Waarschijnlijk wordt vandaag het noodscenario in werking gesteld, waarbij geregistreerde scholen een alternatief examen kunnen downloaden op de website van het Cito.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

DEN BOSCH - Iemand heeft anoniem het eindexamen dinsdag op internet gezet, omdat hij had vernomen dat er 'meer dan zes vwo-examens zijn gestolen uit diverse scholen' en het 'oneerlijk is tegenover de leerlingen die voor hun examen ploeteren, huilen, zweten'. Het College voor Examens bevestigt dat het om het echte examen gaat.

Het nieuws van het uitgelekte examen verspreidde zich als een lopend vuurtje onder de 16.700 vwo'ers die vanmiddag om 13.30 uur aan de bak moeten voor Frans. Het weblog GeenStijl publiceerde op zijn site een link naar het document, dat vermoedelijk door de grote vraag gisteravond enige tijd moeilijk te downloaden was.

Het uitlekken van het eindexamen veroorzaakte enorme commotie onder scholieren en docenten. Veel scholieren vertrekken na het laatste examen deze week nog naar een zonnige bestemming. Uitstel van het examen is daarom geen optie.

Alternatief examen

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren liet dinsdagavond via Twitter weten: 'LAKS is op de hoogte van de problemen rondom het examen Frans vwo. Wij zijn samen met de examenmakers op zoek naar een oplossing.'

Het Cito bevestigde het uitlekken, maar kon nog niet zeggen wat er nu gaat gebeuren. 'We hebben een alternatief eindexamen, maar wachten op het College voor Examens om het noodscenario in werking te stellen. Ik heb begrepen dat het college pas woensdagochtend met een mededeling komt. Het alternatieve examen zit achter een portal op onze site, waartoe alleen geregistreerde scholen toegang hebben. Daar kunnen gewone burgers niet bij.'

Ook het LAKS liet dinsdagavond weten dat het College voor Examens woensdag aan de scholen zal 'mededelen op welke wijze ervoor zal worden gezorgd dat de kandidaten verantwoord en op reguliere wijze in deze examenperiode het examen Frans vwo kunnen afleggen'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden