Commotie na gerucht over opheffing Opzij

Uitgever WPG, eigenaar van onder meer de bladen Vrij Nederland, Opzij en J/M voor Ouders, gaat wegens financiële problemen zijn 'strategische focus aanscherpen', waardoor mogelijk titels zullen verdwijnen. Het bericht dat de titels Opzij en J/M voor Ouders geheel worden gestaakt, noemt het bedrijf 'op zijn minst voorbarig'.

AMSTERDAM - Eind november hoopt de uitgever zijn nieuwe strategische koers voor de Weekbladpers te hebben bepaald. Er worden 'verschillende scenario's tegen het licht gehouden', aldus het concern maandag in een persbericht. Die aankondiging kwam op de dag van een feestelijke bijeenkomst in de Stadsschouwburg Amsterdam waarbij Opzij 'de Opzij Top-100', een lijst van de honderd machtigste vrouwen van Nederland, bekendmaakte.


Het gerucht over het 'opheffen' van Opzij en J/M voor Ouders, kwam van publicist Max Pam, die sprak over druk van de Rabobank. Hij wilde zijn bron niet noemen. Wouter van der Meulen, uitgever van Opzij, begreep gisteren weinig van de commotie. 'Ik ben verbaasd dat een tweet van één iemand direct als waarheid wordt bestempeld.'


Het zegt iets over de kracht van het merk Opzij dat er zo veel reuring is, vindt Van der Meulen, die werkt voor Weekbladpers Media (WPM), onderdeel van uitgever WPG. Zou het kunnen dat er achter zijn rug om al is besloten over Opzij? 'Ik weet in ieder geval van niks, écht waar. Ik mag toch hopen dat ik over een jaar nog gewoon uitgever van het blad ben.'


Hij bevestigt dat het Opzij niet voor de wind gaat. 'Kijk naar bijna alle tijdschriften en dagbladen. Wie doet het nog goed? Bijna niemand. Maar ik ben ervan overtuigd dat tijdschriften aan de vooravond van een nieuw verdienmodel staan. Dat is hoopgevend.'


Op de redacties van Opzij en J/M voor Ouders is niets bekend over het eventuele staken van hun titels, zo lieten zij weten. 'Een stomme roddel', aldus Opzij-redacteur Femke van Wiggen. 'De uitgever heeft een persverklaring uitgegeven waarin staat dat het niet waar is. Daar moet iedereen het mee doen.'


Volgens ingewijden heeft onderzoeksbureau KPMG een overlevingsplan gemaakt voor noodlijdende tijdschrifttitels van WPG. Dat bevat onder meer de optie om de nu nog maandelijkse frequentie terug te brengen naar acht bladen per jaar en de activiteiten op internet uit te breiden.


Afgelopen juni stapte Margriet van der Linden op als hoofdredacteur van Opzij. Ze werkte sinds 2007 bij het blad en was de opvolgster van Cisca Dresselhuys, die na 27 jaar met pensioen ging.


Eerder dit jaar staakte WPG de uitgave van het relatiemagazine De Liefde, al een jaar nadat het was gelanceerd. Opzij en J/M voor Ouders hebben volgens officiële opgave een betaalde oplage van respectievelijk ruim 43 duizend en ruim 32 duizend exemplaren.


In vakblad het Boekblad waarschuwt scheidend directeur Joop Boezeman van de Arbeiderspers/Bruna deze week voor een 'vrij harde shake out' die volgens hem op komst is tussen uitgevers. 'Iedereen moet aan hardere economische eisen voldoen.' Naast uitgever van week- en maandbladen is WPG Uitgevers ook boekenuitgever via de Arbeiderspers, A.W. Bruna, De Bezige Bij/Balans en Querido.


Schippers machtigste

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is volgens maandblad Opzij de machtigste vrouw van Nederland. De jury koos de VVD-politica (49) uit een lijst van honderd invloedrijke vrouwen. 'Er ligt veel op haar schouders, nu en de komende tijd, maar Schippers weet de lasten slim te dragen.' De presentatie van de jaarlijkse Opzij Top-100 was maandagavond in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Zorg is volgens de jury hét maatschappelijke thema van dit moment en tegelijkertijd ook de grootste kostenpost van het kabinet. Schippers laat weten dat ze vereerd is met de titel, 'omdat het niet om mij maar om de zorg gaat'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden